• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dupla oznaka dovela do otkazivanja 1.500 letova: Ovako nešto se desi jednom u 15 miliona slučajeva

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanski regulator za civilno vazduhoplovstvo (CAA) razmotriće okolnosti oko incidenta i proceniti da li su potrebne dalje mere

  • 0
Aerodromu Hitrou u Londonu ima „tehnički problem“ Alberto Pezzali

Krah koji se krajem avgusta dogodio u vazdušnom saobraćaju u Velikoj Britaniji izazvao je događaj koji se desi ''jednom u 15 miliona slučajeva'', izjavio je danas šef kompanije NATS Martin Rolf, nakon što su prvi nalazi pokazali da je jedan plan leta sa dva identična markera prouzrokovao haos.

Na hiljade putnika ostalo je zaglavljeno u inostranstvu više dana, nakon što je 1.500 letova otkazano 28. avgusta, tokom jednog od najprometnijih letnjih perioda za putovanja, prenosi Rojters. NATS je kompanija koja pruže usluge kontrole leta. '

- Do sada smo obrađivali 15 miliona planova letova sa ovim sistemom i nikada ovo ranije nismo videli - rekao je Rolf.

U međuvremenu, više avio-kompanija prijavilo je da prima povećan broj žalbi i zahteva za kompenzaciju. U preliminarnom izveštaju NATS-a navodi se da je plan leta ispunio evropske standarde, ali je uključivao dve identično imenovane, ali odvojene putne tačke, odnosno navigacione markere, van vazdušnog prostora Ujedinjenog Kraljevstva, što je primoralo sistem, i njegovu rezervnu kopiju, da uđu u ''bezbedan'' režim, kako bi se sačuvale ključne bezbednosne informacije.

Generalni direktor Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA) Vili Volš pozvao je da se avio-kompanijama isplate kompenzacije i izvrši popravka kontrolnog sistema koji se finansira iz budžeta NATS. Izvršni direktor kompanije ''Rajaner'' Majkl O'Liri istakao je da ''prste treba uperiti prema NATS-u''.

Britanski regulator za civilno vazduhoplovstvo (CAA) razmotriće okolnosti oko incidenta i proceniti da li su potrebne dalje mere, rekao je privremeni izvršni direktor Rob Bišton. IATA je saopštila da bi ova epizoda mogla da košta avio-kompanije i do 116 miliona evra, jer će putnici čiji su letovi otkazani moći da traže povrat troškova za hotele u kojima su odseli ili nove karte koje su kupili.

(Telegraf Biznis)

Video: Najveći svetski sajam poslovne (biznis) avijacije EBACE u Ženevi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>