• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kina zabranjuje upotrebu ajfona za vladine zvaničnike: Da li je to odmazda zbog TikTok-a?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izvor je dodao da zvaničnici centralne vlade sada imaju tendenciju da koriste pametne telefone velikih domaćih kineskih kompanija

  • 0
USB-C priključak iPhone USBC Foto: Yalcin Sonat / Shutterstock.com

Kina je zabranila upotrebu ajfona zvaničnicima centralne vlade, objavio je Volstrit džornal, pozivajući se na neimenovane izvore koji su upoznati sa tim.

Akcije Epla pale su za 3,6 odsto nakon ove vesti, na 182,91 dolara. To je označilo najveći dnevni pad za mesec dana. Pre ovog pada, Epl je ove godine porastao za 46 odsto.

VSJ izveštava da su menadžeri obaveštavali osoblje o zabrani putem grupa za čet ili sastanaka. CNN je kontaktirao Ministarstvo spoljnih poslova Kine i Epl, ali nije dobio odgovor.

Izvor koji redovno sarađuje sa kineskim centralnim vladinim agencijama rekao je za CNN da su kineski zvaničnici već poštovali nepisano pravilo izbegavanja ajfon uređaja još od pre pandemije. Izvor je tražio da se ne imenuje zbog osetljivosti teme.

Izvor je dodao da zvaničnici centralne vlade sada imaju tendenciju da koriste pametne telefone velikih domaćih kineskih kompanija.

U junu 2022. godine, CNN je izvestio da su neka ministarstva kineske vlade zabranila i Teslama da uđu u njihove prostorije zbog bezbednosnih strahova.

Izvršni direktor kompanije Epl Tim Kuk je u martu posetio zemlju na visokom nivou. Kina je značajno tržište i proizvodni centar za kompaniju, koja čini oko 19 odsto njenog ukupnog prihoda.

Zabrana ajfona za vladine zvaničnike mogla bi biti odmazda za slične poteze Sjedinjenih Država protiv kineske tehnologije i mogla bi imati zastrašujući efekat na Epl i druge velike strane brendove sa značajnim prisustvom u Kini.

Kineski Huavei i ZTE dugo su na meti američkih ograničenja. U novembru 2022. godine Bajdenova administracija zabranila je odobrenja nove telekomunikacione opreme obema kompanijama jer predstavljaju "neprihvatljiv rizik" za nacionalnu bezbednost SAD.

TikTok je takođe zabranjen za uređaje koje izdaje više američkih institucija, uključujući Predstavnički dom, grad Njujork, Montanu, Nju Džersi, Ohajo, Teksas i Džordžiju, zbog zabrinutosti da bi kineska vlada mogla da ima pristup podacima korisnika preko svoje kineske matične kompanije Bitedance.

(Telegraf Biznis)

Video: E-građanin će moći sve da završi mobilnim telefonom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>