• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nepalac otkrio svoju platu u BiH: Veći deo šalje porodici, ali "krvav je to hleb", nije ih video 18 meseci

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake godine, Veće ministara Bosne i Hercegovine utvrđuje kvotu za uvoz stranih radnika na osnovu informacija entitetskih zavoda za zapošljavanje

  • 2
nepalac Foto: Pixabay

Ašok Tamang se pre godinu i po dana oprostio od supruge, 14-godišnje ćerke i tek rođenog sina, kako bi došao da radi na građevini u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države koja se nalazi u podnožju Himalaja, i jedan je od oko 5.000 stranih radnika u BiH, čiji se broj, inače, udvostručio od 2020. godine, piše buka.

Najviše stranih radnika je ove godine u BiH došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, prema zvaničnim podacima, a podsećamo vas i na to odakle nama najviše stiže strana radna snaga.

Prema pisanju ovog portala, domaći poslodavci bi mogli da zaposle na desetine hiljada stranih radnika ubuduće, jer im već godinama nedostaje radna snaga u mnogim industrijskim granama.

Međutim, ono što ometa taj proces jeste sporost administracije.

Iz entitetskih udruženja poslodavaca navode da je izdavanje radnih dozvola strancima "neizvestan proces koji često traje i do godinu dana".

Svake godine, Veće ministara Bosne i Hercegovine utvrđuje kvotu za uvoz stranih radnika na osnovu informacija entitetskih zavoda za zapošljavanje.

U 2023, poslodavci su dobili dozvolu da zaposle skoro 4.000 radnika.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 evra), Tamang dobija smeštaj i tri obroka dnevno. Zbog toga, većinu svoje zarade može da pošalje u Nepal, gde su mesečne plate nekoliko stotina dolara.

- Još nisam otišao kući. Planiram to u narednih šest meseci, i nadam se da ću ih videti što pre. Često razgovaramo putem interneta, jer mi jako nedostaju - kaže Tamang, jedan od oko 80 Nepalaca koji rade u Bosni i Hercegovini.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • I3

    7. septembar 2023 | 15:09

    Da da, njima se plati stan, hrana, prevoz i dobiju platu vecu od nase. A nasi ljudi kad traze povisicu, ne daju im! Cinjenica je da strani drzavljani imaju bolje uslove od nas u sopstvenoj drzavi! Sramota

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>