• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj fenomen se nije desio u istoriji: Imamo novi "gorući" termin u ekonomiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Sjedinjenim Državama inflacija se ohladila sa maksimuma od 9,1% u junu 2022. na 3,2% u julu ove godine

  • 2
kasa za samoposluživanje self checkout prodavnica kupovina Foto: Shutterstock

Na samom početku, valja istaći razlike između dva pojma u ekonomiji, a to su deflacija i dezinflacija. Prvi pojam se odnosi na kontinuirano smanjenje nivoa cena roba i usluga, dok je drugi pojam usmeren na smanjenje stope inflacije.

Ovih dana, kako piše CNN, imamo - ili barem, Amerikanci imaju - novi buzzword, odnosno "reč o kojoj se naširoko govori".

U pitanju je kovanica "immaculate disinflation", koju možemo prevesti kao "besprekorna dezinflacija". Ali, šta to tačno znači?

Ekonomisti su poslednjih meseci dodali ovaj termin svom leksikonu; iako ne postoji zvanična definicija besprekorne dezinflacije, ta fraza se koristi za opisivanje scenarija u kojem se inflacija "hladi" bez izazivanja porasta nezaposlenosti.

Istorijski gledano, to je bilo teško — ako ne i nemoguće — izvesti zbog dobro proučenog fenomena poznatog kao odnos žrtvovanja. Teorija koja stoji iza jednačine odnosa je da svako smanjenje inflacije nanosi određeni stepen bola privredi.

Taj bol, obično, dolazi u vidu veće stope nezaposlenosti, što koči ekonomski rast.

U Sjedinjenim Državama inflacija se ohladila sa maksimuma od 9,1% u junu 2022. na 3,2% u julu ove godine, prema najnovijem Indeksu potrošačkih cena.

Ipak, stopa nezaposlenosti u zemlji je, zapravo, pala: sa 3,6% u junu 2022. na 3,5% u julu 2023. Trenutna stopa je 3,8%.

To navodi neke ekonomiste da veruju kako je besprekorna dezinflacija, ipak, moguća. Ali, zvaničnici FED-a verovatno neće slaviti sve dok ne vide da inflacija nije premašila cilj centralne banke od 2% i sve dok se tamo ne zadrži tokom dužeg perioda.

U govoru prošlog meseca, šef FED-a, Džerom Pauel, rekao je da će dostizanje 2% "zahtevati period ekonomskog rasta ispod trenda". U junu je takođe rekao da je "ključ" za smanjenje inflacije "nastavak slabljenja uslova na tržištu rada", što je eufemizam za veću nezaposlenost.

Čak je i glavni ekonomski savetnik predsednika Džoa Bajdena, Džared Bernštajn, izrazio skepticizam u vezi sa ovim terminom. "Ovu dezinflaciju ne bih nazvao besprekornom", rekao je on u intervjuu za CNBC na prošlomesečnoj konferenciji FED-a u Džekson Holu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>