• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Evo je Gejtsova žaba na krastavcima i bureku": Opet kruže teorije o otrovnim proizvodima

Vreme čitanja: oko 1 min.

U pitanju je jedna od mnogih objava u kojima se šire netačne tvrdnje da iza pečata zelene žabe zapravo stoji fondacija Bila Gejtsa

  • 3
Krastavac, banane, burek,  rainforest alliance Foto: Shutterstock, Pixabay

Malo, malo, pa se na društvenim mrežama pojavi upozorenje da su proizvodi na kojima se nalazi znak "žabe Bila Gejtsa" zapravo "visoko otrovni". Jedno takvo upozorenje pojavilo se nedavno i na TikTok-u.

U videu se prikazuje jedan supermarket, kao i proizvodi koji se u njemu prodaju, a koji na sebi imaju nalepljenu oznaku sa zelenom žabom. Autor videa tvrdi da iza ove oznake stoji Bil Gejts, osnivač Majkrosofta i čovek koji je od perioda korone postao sinonim za brojne teorije zavere.

Autor videa snima prvo krastavac na kom se nalazi ova oznaka, zatim prelazi na banane, pa na jagode, a završava sa burekom. Istina, ispred cene bureka izgleda kao da je neko nalepio oznaku skinutu sa nekih od prethodno pobrojanih proizvoda.

U pitanju je jedna od mnogih objava u kojima se šire netačne tvrdnje da iza pečata zelene žabe zapravo stoji fondacija Bila Gejtsa.

Objašnjenje teoretičara zavere je da je zlatna otrovna zaba (Phyllobates terribilis) iz Kolumbijske prašume najotrovnija životinja na planeti i da je upravo zato Bil Gejts izabrao baš ovaj logo da označi hranu koju prodaje populaciji koja ne spada u zlatnu milijardu.

@allenstockholm #viral #foryou #official #balkantiktok #crnagora #srbija #bosniaandherzegovina #hrvatska #makedonija #billgates ♬ originalljud - AllenStockholm 🇲🇪u🇸🇪

Suprotno tvrdnjama sa društvenih mreža, simbol žabe na proizvodima se, ni na koji način, ne povezuje sa otrovima ili herbicidima, već je reč o sertifikovanom pečatu neprofitne organizacije Rainforest Alliance.

U pitanju je međunarodna organizacija koja, kako se navodi na njihovom sajtu, teži "stvaranju održivijeg sveta koristeći društvene i tržišne snage za zaštitu prirode i poboljšanje života farmera i šumskih zajednica".

Upravo se ovaj pečat stavlja na proizvode koji ispunjavaju standarde Rainforest Alliance-a.

(Telegraf Biznis)

Video: 5 najskupljih namirnica koje prosečni domaćini teško mogu da priušte

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    7. septembar 2023 | 16:24

    JA SE NEBIH ZACUDIO DA TO RADI COVEK KOJI UZGAJA U KOLUMBIJI GENETSKI MODIFIKOVANE KOMARCE KOJI SIRE BOLESTI SIROM SVETA !!!!!! COVEK JE BORAC ZA SMANJNJE POPULACIJE U SVETU O CEMU SE JAVNO IZJASNJAVA!!

  • Dzombica

    7. septembar 2023 | 15:59

    Kako da ne....

  • Goci

    14. septembar 2023 | 19:50

    Pričate nebuloze, iza fondacije stoji Bil Gejts i njegova supruga.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>