• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vesić: Želimo da se što više građana prijavi za legalne priključke na infrastrukturu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Moguće je prijključenje samo na jedan objekat - istakao je Vesić

  • 0
pasivna kuća Foto: Shutterstock

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture poručio je danas svim građanima koji žive u nelegalno izgrađenim objektima da od 15. septembra do 15. oktobra u opštinama mogu podneti zahtev za legalno priključenje na komunalnu infrastrukturu, a da se o potrebnoj dokumentaciji informišu u brošuri koju mogu preuzeti sa sajta resornog ministarstva i svih opština u Srbiji.

Vesić je naveo da pravo na priključenje imaju samo vlasnici kuća i stanova i članovi njihovih domaćinstava koji su izgradnjom, odnosno kupovinom, trajno rešavali svoje stambeno pitanje i koji u njima žive, ali ne i poslovni objekti.

- Moguće je prijključenje samo na jedan objekat - istakao je Vesić gostujući na televiziji Hepi i dodao da ukoliko neko pod svojim imenom ima drugi objekat u katastru, neće moći da se priključi.

Objasnio je da se zahtev podnosi u opštinama i da građani mogu podneti zahtev za prijavu na priključenje na sve mreže komunalne infrastrukture ili samo na onu koja im treba. Za vlasnike stanova gde postoji stambena zgrada zahtev za priključenje podnosi stambena zajednica, a tamo gde ona ne postoji zahtev podnose vlasnici stanova u ime zajednice, dodao je Vesić.

Napomenuo je da zahtev, kada se priključuje zgrada, mora da sadrži zahtev za priključenje zajedničkih delova zgrade - lifta, stepenišnih svetla kada je u pitaju struja i svega ostalog što je važno kako bi ta zgrada funkcionisala.

Kada su u pitanju dokazi koje građani treba da donesu, Vesić je naveo ugovor o kupoprodaji ili izgradnji stana, ugovor o kupovini objekta, ugovor o poklonu, ugovor sa stambenom zajednicom, pravosnažna sudska presuda…

- Ukoliko ne postoji ništa od toga, a građanin da izjavu notaru pod krivičnom i materijalnom odgvornošću da tu živi sa svojom porodicom, to se smatra dovoljnim osnovom da se podnese zahtev - rekao je Vesić.

Naveo je da će opštine obrađivati zahteve, a građani dobijati rešenje sa kojim, dodao je, odlaže u nadležna preduzeća – elektrodistribuciju, vodovod i kanalizaciju, toplane ili “Srbijagas” i mogu da izvrše priključenje.

- To rešenje menja sve druge papire i odluka je na samom preduzeću kada može da ih priključi jer priključenje ne mora da se ostvari u mesec dana dok traje prijavljivanje. U tom periodu samo stičete pravo za priključenje, ukoliko živite u nelegalnom objektu, a priključenje može da se desi i kasnije. To zavisi od tehničkih kapaciteta onoga ko vrši priključenje, a plaća se po cenovniku nadležnih preduzeća - rekao je Vesić.

Pozvao je građanke i građane da iskoriste ovu šansu i da se prijave, a opštine da se dobro organizuju, izdvoje posebne šaltere i odrede ljude koji će obrađivati zahteve kako bi ceo proces protekao kako treba i građani iskoristili pravo koje im je omogućeno izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju koje su nedavno donete na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Sa ciljem da se što više građana prijavi, Vesić je podsetio da je resorno ministarstvo pripremilo spot za kampanju “Priključi se” koji će od danas biti emitovan na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i koji će, kako je rekao, sigurno pomoći ljudima da razumeju kakvu šansu imaju od 15. septembra i da tu šansu iskoriste.

(Telegraf Biznis)

Video: Vesić: Ovo nije samo lokalni put, već ima regionalni značaj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>