• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aerodrom u Nišu imaće kapacitet 1,5 miliona putnika: Do novembra završetak građevinskih radova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trenutno iz Niša saobraća 13 linija od čega su tri sezonske i 10 redovnih

  • 5

Nova zgrada terminala na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu građevinski bi trebalo da bude završena do kraja novembra nakon čega će uslediti opremanje, a očekuje se da će putnici moći da je koriste od sledeće letnje sezone, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Naveo je da će niški aerodrom ove godine premašiti rekord iz 2019. godine kada je imao 422.000 putnika i istakao da je taj aerodrom projektovan za oko 1,5 miliona putnika, što znači da će Niš postati sve značajnije putničko i kargo čvorište kada je u pitanju avio saobraćaj.

- Imaćemo više putnika i ovaj aerodrom će se razvijati - naglasio je danas Vesić.

On je, prilikom obilaska radova, rekao da niški aerodrom zaslužuje da dobije novu zgradu s obzirom na to da ima sve veći broj putnika, te podsetio da trenutno iz Niša saobraća 13 linija od čega su tri sezonske i 10 redovnih.

Istakao je da država ulaže u našu avio-infrastrukturu, zato što je Srbija na raskrsnici različitih puteva i zato što imamo sve više avio-saobraćaja.

- Zbog toga naši aerodromi imaju sve više putnika. Očekujem da do kraja novembra budu završeni građevinski radovi i da pokušamo da do letnje sezone građani Niša, kao i oni koji lete sa ovog aerodroma koriste novu aerodromsku zgradu - rekao je Vesić.

Za to treba dosta posla koji, dodao je, podrazumeva da se zgrada završi i opremi, kao i se uradi kompletno parterno uređenje.

- Čeka nas i izgradnja novog tornja kao i rekonstrukcija stare zgrade ili izgradnja nove. U svakom slučaju, čeka nas povećanje kapaciteta niškog aerodroma do 1,5 miliona putnika i to je najbolja vest za Niš. Niš dobija brzu prugu, novu aerodromsku zgradu, više avio linija i na taj način se razvija i ostvarujemo da postane bolje mesto za život svih ljudi - rekao je Vesić.

Direktor JP "Aerodromi Srbije" Mihajlo Zdravković zahvalio je vladi i resornom ministarstvu na podršci i rekao da se očekuje da će nova zgrada terminala na niškom aerodromu građevinski biti gotova do kraja novembra.

Naveo je da će se potom nastaviti sa opremanjem i da će se nastojati da sve bude spremno za saobraćaj sledeće letnje sezone.

- Pokazalo se da je ova letnja sezona na niškom aerodromu bila rekordna, jer smo i u julu i u avgustu imali više od 50.000 putnika, što nije zabeleženo u istoriji ovog aerodroma - rekao je Zdravković.

Naveo je da su najveće primedbe putnika bile na komfor i nedostatak komercijalnih sadržaja na aerodromu.

- Izgradnjom ove zgrade stvoriće se mnogo bolji uslovi za naše putnike, veći komfor i mogućnost za komercijalne sadržaje, a samim tim očekujemo da privučemo i neke nove putnike što bi, nadamo se, zainteresovalo i nove avio kompanije koje će proširiti opseg destinacija sa našeg aerodroma - rekao je Zdravković.

(Telegraf Biznis)

Video: Robot Agar kosio travu u Nišu, može čak i da ore, kopa, bere voće...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jug

    9. septembar 2023 | 16:04

    Da sam na mestu države vratio bj aerodrom gradu i ne bih u njega uložio ni jedan dinar. Kada imate priliku da slušate nišlije stičete utisak da im je neko nešto ukrao i odneo u Beograd . Što južnije to tužnije.

  • Šumadija

    10. septembar 2023 | 00:20

    Pa, zbog Beogradjana i nemamo više linija sa aerodroma Morava. Taman posla da prosperira ostatak Srbije! U normalnim državama ima više aerodroma, sa letovima ka svim destinacijama. Samo kod nas niko ne sme ništa, da paraziti Beogradjani ne ostanu bez lagodnog života! P.S. Koliko ste platili, ove godine, deci knjige Beogradjani?! Džabe, a?! Široko...

  • NS

    9. septembar 2023 | 23:27

    Kada ce NOVI SAD dobiti aerodrom?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>