• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovaj modni lanac prvi je uveo konfekcijske veličine, samoposluživanje i zamenu: Sve tajne kompanije C&A

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sa procenjenim bogatstvom od 25 milijardi evra, Breninkmeijerovi su jedna od najbogatijih porodica u Evropi

  • 0
C&A logo Foto: Shutterstock

C&A su prva slova dvojice, sada pokojnih, osnivača kompanije, braće Klemensa i Augusta Breninkmeijera. Dva brata su u tekstilni zanat ušla iz nužde, jer su ustvari potekli iz poljoprivredne porodice iz Metingena u Severnoj Rajni - Vestfaliji u Nemačkoj.

Kako bi dopunili kućni budžet i ne gladovali, braća su se angažovala kao trgovci suknom u Holandiji. Na kraju su se nastanili u Sniku u Holandiji. I danas svi članovi porodice imaju holandski pasoš.

Duga istorija

Tekstilna kompanija C&A osnovana je 1841. godine, a prva prodavnica otvorena je u Sniku 1860. godine. Tek 1911. otvorena je prva filijala u Nemačkoj u Berlinu, piše Fenix magazin.

Sada postoji više od 399 filijala C&A samo u Nemačkoj, a ima ih i svuda po svetu. Sedište kompanije je u Dizeldorfu, sedište porodice i dalje je u Metingenu u Nemačkoj. Sa procenjenim bogatstvom od 25 milijardi evra, Breninkmeijerovi su jedna od najbogatijih porodica u Evropi, pišu nemački mediji.

C&A se smatra utemeljiteljem konfekcijske mode. Početkom 20. veka moderna odeća u robnim kućama i prodavnicama izrađivala se samo po meri bogatih. C&A je to promenio uvođenjem standardizovanog sistema veličina, današnje konfekcijske veličine, i principom samoposluživanja. To je bila u to vreme prava revolucija.

- Mi služimo onima koji voze tramvaj - bio je moto brenda C&A u to vreme.

Dvadesetih godina prošlog veka C&A je uveo pravo zamene. Osim toga, C&A je bila jedna od prvih tekstilnih tvrtki koja je proizvodila u zemljama s niskim platama.

Strogi kodeks 

Unutar porodičnog klana postoji strogi kodeks kog moraju da se pridržavaju svi koji rade u kompaniji. Dvojica osnivača su postavila jasna pravila, npr. da svi muški potomci moraju da rade u kompaniji, a da se žene ne mešaju u sve.

Osim toga, porodica do danas živi strogo katolički, što zahteva određenu skromnost. Porodični moto "Eendracht maakt Macht – jedinstvo znači moć" važi i danas.

Povučeni od javnosti

Porodica je do nedavno živela skromno i izolovano od javnosti. Sve do 1990-ih nije se javno saopštavao broj filijala. Čak su i za zaposlene godinama postojala određena pravila. Na primer, među zaposlenima nisu bile dozvoljene ljubavne veze.

Zanimljivo je da ne rade svi članovi porodice sada u kompaniji.

Filip Breninkmeijer uspešan je glumac ("Tatort", "Seks i grad"), Aleksander Breninkmeijer osnovao je sopstvenu modnu marku Clemens en August, a mnogi su u službi crkve zbog katoličke vere. Međutim, svako ko se odluči za karijeru u porodičnoj kompaniji mora da prođe celogodišnji trening program.

Sve do sredine 1980-ih muški potomci živeli su sa kućnom pomoćnicom u zajedničkim stanovima na gornjim spratovima robnih kuća C&A po strogim pravilima: bez alkohola, bez devojaka, bez automobila ili druge ekstravagancije. To više ne postoji, kao ni mnoga druga stara pravila. Danas svako u kompaniji ima šansu, bio muško ili žensko, bio religiozan ili ne.

C&A se ne može naslediti

Posebnost klana: udeli u kompaniji ne mogu se naslediti. Vlasnik C&A Moris Breninkmeijer objasnio je princip nemačkim medijima: "Ako dam ostavku, prodaću svoje deonice nakon određenog vremena. Ako moja deca žele da uđu u posao, oni se moraju prijaviti za posao, biti prihvaćeni i napredovati u programu obuke. Njihova postignuća i razvoj moraju se temeljiti na njihovom imenu, a ne na prezimenu. I samo ako budu unapređeni na upravljačku poziciju na temelju svojih individualnih zasluga i vrednosti, pozvani su u grupu vlasnika i mogu zauzvrat kupiti deonice - kaže on.

Osim toga, svaki Brenikmeijer koji se vodi kao vlasnik u kompaniji ima čoveka koji ga nadzire.

(Telegraf Biznis)

Video: 8 proizvoda koji su postali pravi hit zbog rođendana sletanja na Mesec

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>