• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Plaše nas telefoni i pametni satovi, ali ovo su najgori proizvodi po pitanju privatnosti: Svi ih imamo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Loše ocene imaju gotovo svi veliki automobilski giganti

  • 0
automobil  vožnja, sat, vreme, upozorenje, sunce, volan, odmor, par Foto-ilustracija: Shutterstock

Svaka automobilska kompanija koju su pregledali stručnjaci za bezbednost iz Mozile nije prošla ključne bezbednosne testove.

- Izražavamo zabrinutost zbog mogućnosti da bi naši pametni satovi s pristupom internetu mogli biti upotrebljeni za špijuniranje. Ali, automobilske marke su tiho ušle u ovaj posao i pretvorile svoje vozila u moćne uređaje za prikupljanje podataka - stoji u objavi istraživača iz Mozile, piše portal Pop Science.

Zbog toga istraživači upozoravaju da "vozila koja se hvale najnovijom tehnologijom" sada poseduju "nevjerovatnu sposobnost prisluškivanja, praćenja i prikupljanja informacija o vašim aktivnostima i putovanjima u vašem automobilu".

Loše ocene imaju gotovo svi veliki automobilski giganti, uključujući Ford, Subaru, Džip, BMW, Hondu, Ševrolet i Nisan, među ostalima. Tesla se nalazi na dnu liste.

Stručnjaci tvrde da gotovo 85 odsto proizvođača automobila deli podatke o vlasnicima vozila sa posrednicima i drugim kompanijama. Čak 19 od 25 kompanija prodaje naše lične podatke trećim stranama, dok gotovo 55 odsto njihovih politika privatnosti dopušta proizvođačima deljenje naših informacija sa vladinim agencijama i policijom. Zahtev za deljenje podataka može se lako postaviti, bez potrebe za sudskim nalogom.

Osim toga, situaciju čini još jezivijom činjenica da najmanje dve kompanije, Nisan i Kia, u svojim politikama privatnosti izričito spominju dve kategorije podataka nazvane "seksualna aktivnost" i "seksualni život." Točan sadržaj ovih kategorija nije jasan, ali novi automobili često su opremljeni mikrofonima i kamerama. Čak i ako su ti podaci anonimni, svako tko razmišlja o kupovini novog automobila trebalo bi posebno da obrati pažnju na ove aspekte.

(Telegraf Biznis)

Video: Naličje operacije "Bugatti-Rimac": Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>