• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Amazon uveo nova pravila za izdavače knjiga: Imaju veze sa veštačkom inteligencijom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova pravila dolaze nedeljama nakon što je sajt uklonio sumnjive knjige generisane veštačkom inteligencijom koje su imitirale rad stvarnih autora

  • 0
E- knjige, book, čitanje Foto: Shutterstock

Amazon je uveo nova pravila i uputstva za knjige generisane pomoću alata veštačke inteligencije, uključujući zahtev da ga autori obaveste kada je sadržaj generisan veštačkom inteligencijom.

Kompanija je u sredu objavila nova pravila na svom forumu Kindle Direct Publishing (KDP).

- Od danas, kada objavite novi naslov ili izvršite izmene i ponovo objavite postojeći naslov preko KDP-a, bićete upitani da li je vaš sadržaj generisan veštačkom inteligencijom. KDP dozvoljava autorima da sami objavljuju svoje knjige i stavljaju ih na prodaju na Amazonov sajt - stoji u saopštenju. prenosi Guardian.

Amazon je takođe dodao novi odeljak svojim smernicama za sadržaj fokusiran na AI, koji sada uključuje definicije sadržaja "generisanog veštačkom inteligencijom" i "potpomognutog veštačkom inteligencijom" i navodi da prodavci nisu obavezni da otkrivaju kada je sadržaj podržan AI.

Kompanija definiše sadržaj generisan od veštačke inteligencije kao "tekst, slike ili prevode kreirane pomoću alata zasnovanog na veštačkoj inteligenciji", čak i ako se naknadno izvrše značajne izmene.

Sadržaj uz pomoć veštačke inteligencije klasifikovan je kao sadržaj koji kreiraju sami autori i prodavci, ali gde se AI alati koriste za "uređivanje, preciziranje, proveru grešaka ili na drugi način poboljšanje".

Smernice takođe navode da se alati zasnovani na veštačkoj inteligenciji mogu koristiti za "razmišljanje i generisanje ideja" bez otkrivanja, sve dok je tekst ili slike na kraju kreirao ljudski autor.

Nova pravila dolaze nedeljama nakon što je sajt uklonio sumnjive knjige generisane veštačkom inteligencijom koje su imitirale rad stvarnih autora. U avgustu se autorka Džejn Fridman požalila da je nekoliko knjiga, za koje je verovala da su napravljene pomoću alata veštačke inteligencije, lažno navedeno da ih je ona napisala. Amazon je kasnije uklonio knjige.

U Amazonovom saopštenju na forumu, kompanija je napisala da "aktivno prati brzu evoluciju generativne AI i uticaj koji on ima na čitanje, pisanje i objavljivanje" i da ostaje "posvećena pružanju najbolje moguće kupovine, čitanja i izdavačkog iskustva za autore i kupce”.

- Nastavićemo da interesi naših autora, izdavača i čitalaca budu polazna tačka našeg donošenja odluka - stoji u saopštenju.

Nove smernice navode da su prodavci odgovorni za pregled i uređivanje svih izlaza veštačke inteligencije kako bi "potvrdili da alat zasnovan na veštačkoj inteligenciji nije kreirao sadržaj zasnovan na delima zaštićenim autorskim pravima".

Amazon nije rekao šta će uraditi sa informacijama o veštačkoj inteligenciji koje dostavljaju prodavci i da li će otkriti kupcima kada Kindle knjige budu generisane veštačkom inteligencijom.

(Telegraf Biznis)

Video: Evo kako virtuelna realnost i veštačka inteligencija mogu da vam pomognu oko pronalaženja posla

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>