• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zagreb danas broji 770.000 ljudi: Napuštaju ga mlade porodice, hrle u ovaj grad

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najveći pad od čak 6.000 stanovnika beleži centralna gradska četvrt Donji grad

  • 4
Velika Gorica Velika Gorica / Foto: Shutterstock

Cene stanova u Zagrebu su u poslednjih nekoliko godina vrtoglavo porasle, kao i iznosi zakupnina koje plaćaju oni koji u glavnom gradu žive kao podstanari.

Poskupelo je i odvoženje smeća, a svejedno ga je na ulicama više nego ikada dosad, piše Jutarnji list. Javni prevoz je, kažu, spor, a grad se guši u saobraćajnim gužvama.

Takođe, nedostaje mesta u vrtićima.

Mnoge stare zgrade u centru, nakon zemljotresa, nisu sigurne za stanovanje, a obnova ide sporo. Zagreb ima i najviši dodatni porez od 18%, ali Zagrepčani ukidanje te takse od Nove godine neće osetiti kroz plate, jer će toliko porasti porez na dohodak.

Sve su to neki od razloga zašto mnogi ljudi za život biraju gradove u okolini Zagreba, u kojima su gotovo svi troškovi osetno manji, a nude i neke druge prednosti. Prema popisu stanovništva iz 2021, u Zagrebu svega živi 770.000 ljudi, što je 20.000 manje nego deset godina pre.

Najveći pad od čak 6.000 stanovnika beleži centralna gradska četvrt Donji grad.

Zašto gradovi u okolini Zagreba sve više privlače nove stanovnike, Jutarnji list proverava sa ljudima koji njima upravljaju.

Na primer, gradonačelnik Velike Gorice, Krešimir Ačkar, tvrdi da prema podacima Državnog zavoda za statistiku njegov grad drži prvo mesto u Hrvatskoj u odnosu broja doseljenih i odseljenih.

Grade se vrtići, škole...

- Posebno raduje što se doseljavaju uglavnom mlade porodice, koje u Velikoj Gorici pronalaze sve sadržaje potrebne za podizanje dece, prvenstveno obrazovanje, na koje odlazi gotovo trećina gradskog budžeta. Osigurali smo mesta u vrtićima za svu decu, a u bližoj budućnosti planiramo da budu potpuno besplatni. Uskoro počinjemo da gradimo i dva nova vrtića, sa ukupno 400 mesta, kao i centar za starije i nemoćne.

Ačkar naglašava da je sve više investicija u tom gradu, te i da sve više Velikogoričana ima radno mesto.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>