• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuveni proizvođač igračaka u problemu: Posle 85 godina rada podneo zahtev za stečaj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Početkom avgusta kompanija je najavila kako će početkom 2024. godine ukinuti odeljenje dečje odeće Jako-o

  • 0
HABA igračke Foto: Shutterstock

Proizvođač igračaka Haba iz Bad Rodaha iz nemačke savezne države Bavarske sredinom je jula napravio rezove i otpustio deo radnika. Sada, dva meseca kasnije, kompanija je pokrenula samoupravni stečajni postupak. Kako su objavili, ovaj korak je bio neizbežan, pišu nemački mediji.

Sud u Koburgu odobrio je zahtev Habe za otvaranje stečajnog postupka u samoupravnom postupku i odredio formiranje privremene samouprave. U prvoj reakciji na bankrot Habe, upravnik okruga, Sebastian Straubel, govorio je o "apsolutnom udarcu" za regiju.

U kasnijoj izjavi, Straubel je takođe naglasio kako je Haba u istoriji svoje kompanije dovoljno često dokazala kako može prevladati izazove i promene i krenuti u dobru budućnost, piše portal Fenix. 

- Jedno je jasno: redovno se događa da kompanija izađe jača iz procesa samoupravljanja - kaže.

Proizvođač igračaka, koji kaže da zapošljava 2.000 ljudi u Gornjoj Franačkoj, je optimističan. Prema rečima iz kompanije Haba, samouprava znači "priliku za potpuno novi početak".

Samoupravljanje omogućava i dugoročno postavljanje posla na čvrste finansijske temelje nakon privrednih turbulencija proteklih nedelja i meseci, navodi se u saopštenju.

Kako objašnjavaju nemački mediji, u slučaju samoupravne insolventnosti, kompanija može da nastavi da deluje sama. Samoupravna nesolventnost u koju kreće Haba omogućava pogođenom menadžmentu restrukturiranje i održavanje svoje kompanije.

Zahtev za samoupravu na sudu u Koburgu bio je "sve samo ne lak" za upravu, navodi se u pismu generalnog direktora Habe Maria Vilhelma. Ali s obzirom na napetu privrednu situaciju, to je jedini način da Haba može brzo povratiti svoju nekadašnju snagu.

Početkom avgusta kompanija je najavila kako će početkom 2024. godine ukinuti odeljenje dečje odeće Jako-o. Tada je rečeno kako se žele koncentrisati na proizvodnju igračaka i nameštaja za decu.

Kako bi objasnili ekonomske poteškoće, kompanija je u saopštenju medijima govorila o pogrešnim odlukama na nivou uprave.

Porodična kompanija Haba osnovana je pre više od 85 godina. Sa 2.000 zaposlenih u Gornjoj Franačkoj jedan je od najvećih poslodavaca u regiji. Haba prodaje drvene igračke izvan granica Nemačke u više od 50 zemalja.

(Telegraf Biznis)

Video: Gumene dečije igračke pune buđi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>