• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

AI poreznik u akciji: Ultrabogate će u utajama poreza "hvatati" veštačka inteligencija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi "AI poreznik" pomaže poreskoj u onome u čemu je veštačka inteligencija vrlo učinkovita, u pronalaženju uzoraka i trendova

  • 2
Bogati, bogataši, novac, pare, porez Foto: Shutterstock/totojang1977

Poreska uprava Sjedinjenih Američkih Država dobila je prošle godine, u sklopu zakonskog paketa pomoći za suzbijanje inflacije, dodatnih 80 milijardi dolara kako bi mogla bolje da se bori sa poreskom evazijom.

Glavne će mete novih napora poreznika biti ultrabogati pojedinci, velike kompanije i organizacije, kao i investicioni fondovi ili advokatska društva, dakle, oni koji plaćaju mnogo poreza, ali isto tako imaju i brojne metode za izbegavanje plaćanja, piše Bug.

Finansijski tokovi, strukture, mehanizmi i generalno poslovanje takvih velikih subjekata je izrazito kompleksno i često namerno zamršeno, kako inspektori ne bi mogli da proniknu u sve pojedinosti.

Ipak, u sklopu novih ulaganja, ne samo da je zaposleno mnoštvo novih stručnjaka, nego je uloženo i u razvoj tehnologije. Sada deo posla preuzima novi sistem veštačke inteligencije, sposoban da analizira kompleksne slučajeve brže nego što to čine ljudi.

Novi "AI poreznik" pomaže poreskoj u onome u čemu je veštačka inteligencija vrlo učinkovita, u pronalaženju uzoraka i trendova i otkrivanju nepravilnosti u njima. Time poreznici dobijaju daleko bolji uvid u načine manipulisanja finansijama, skrivanja prihoda i posledično utaje poreza. Sistem će omogućiti dubinsku reviziju velikih entiteta, kakva se do sada nije mogla sprovoditi.

(Telegraf Biznis)

Video: Šta je najveći problem investitorima od placa do dozvole?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovanovic

    14. septembar 2023 | 06:10

    Ultrabogati će uvek naći resenje,nije nikakav problem otvoriti firmu u Dubajiju nula porez ...

  • Jan

    14. septembar 2023 | 16:40

    Ultrabogati vuku konce lutkarskih pozorista koje mnogi nazivaju parlament. Cak i ta sitna buranija kurira po parlamentima nikada nece doneti niti jedan zakon ako u njemu nema dovoljno "personalizovanih" rupa. U svakom slucaju, za tren se desi "greska u proceduri" tako da dokazi vise nisu validni. Glupost Zapada, imas dokaz ali nisi izigravao svetog Petra tako da gospodin kriminalac moze jos i da te tuzi zbog nepostovanja njegovih "prava".

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>