• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Lepa priroda i ljubaznost više nisu dovoljni": Turizam ima veliki potencijal, ali koje su glavne prepreke?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na Radionici o potrebnim veštiniama u sektoru turizma identifikovane su glavne prepreke i barijere za njegov razvoj, a bilo je reči i o novoj strategiji

  • 0
Zasavica, glamping Foto: Telegraf

Turistički sektor u Srbiji pokazuje veliki potencijal rasta, ali za to su nam potrebni i odgovarajući kadrovi, zaključak su Radionice o potrebnim veštinama u sektoru turizma, koju su organizovali Unija poslodavaca Srbije i Međunarodna organizacija rada.

- U trenutnom stanju obrazovni sistem je takav da ne stvara kadrove prema potrebama privrede, već prema trenutnoj strukturi profesorskog kadra - rekao je predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, podsećajući da Unija već godinama unazad ukazuje na ovaj problem i da je pokrenula zvaničnu inicijativu za reformu obrazovnog sistema.

Saradnja turističke privrede i obrazovnog sistema nije pratila ubrzani razvoj. Kada se tome dodaju demografske promene i migracije stanovništva, nastaje veliki jaz između potreba poslodavaca u turizmu i veština koje postoje na tržištu radne snage, identifikovane su ključne prepreke i barijere za razvoj turističkog sektora.

- Za razvoj ljudskih resursa u hotelskoj industriji izuzetno je važno da formiramo jasnu strategiju. Ona će nastati na osnovu kvalitetnih informacija koje su prikupljene na ovoj radionici - rekla je Julija Drumea, specijalista za aktivnosti poslodavaca u Međunarodnoj organizaciji rada.

- Nove veštine i znanja potrebni su i seoskom turizmu - dodao je Nenad Dobrodolac iz Brzeća, čije seosko turističko domaćinstvo Dobrodolac radi već tri decenije.

- Lepa priroda i ljubaznost više nisu dovoljni, jer gosti imaju nove i drugačije prohteve. Nama je potreban obrazovni sistem koji formira kadrove da odmah rade u turizmu, bez dodatnih obuka na račun zaposlenog ili poslodavca - zaključio je.

(Telegraf Biznis)

Video: Posetili smo najpoznatiju metro stanici na svetu, ovo su cene u njenom restoranu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>