• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veće plate u predškolskim ustanovama u Beogradu, počevši od septembarske zarade: Evo koliko će sada iznositi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Povećanje će se odnositi posebno na pomoćno osoblje, spremačice, čistačice, kuvarice i druge, kojima su plate bile izuzetno niske, rekao je Šapić

  • 4
Deca, dete, vaspitačica, vrtić  zabavište, Foto: Shutterstock

Oko 9.000 zaposlenih u predškolskim ustanovama na teritoriji Beograda, zahvaljujući danas usvojenom rebalansu budžeta, dobiće povećanje osnovice plate počevši od zarade za septembar.

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su rebalans budžeta za 2023, u kojem je jedna od najvažnijih stavki povećanje osnovica plata za sve zaposlene u predškolskim ustanovama.

Gradonačelnik Beograda rekao je na početku sednice, da će se to povećanje posebno odnositi na pomoćno osoblje, spremačice, čistačice, kuvarice, kurire i administrativno osoblje, kojima su plate bile izuzetno niske.

Aleksandar Šapić rebalans budžeta Foto: Beoinfo

Šapić je naglasio da je za njega ovo najvažnija predložena odluka zahvaljujući kojoj bi plate vaspitačica koje su sada oko 70.000 mogle već od septembra mogle da budu i do 90.000 dinara, a od januara i do 100.000.

Grad je, kako je precizirao do sada povećavao republičku osnovicu za šest odsto, a sada će je povećati za još 10.

"Na republičku osnovicu za plate u predškolskim ustanovama Grad Beograd će dodati još 16 odsto. S obzirom na to za će Republika podići taj iznos za još 5,5 odsto u septembru, a ima najava da će od januara podići za još 10. Kada se sve sabere vaspitačica bi od sadašnjih 70.000 mogla da prima i 100.000 dinara, što će biti značajno povećanje zahvaljujući Gradu i Vladi Srbije", rekao je on.

Gradonačelnik je rekao da će rebalans omogućiti da se poveća i solidarna pomoć za zaposlene u predškolskim ustanovama, tako da će umesto 25.000 ona iznositi 40 000, koliko imaju i svi zaposleni u javnim komunalnim preduzećima.

"Mislimo da je to značajno, značajno povećanje", rekao je on.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić: Plate i penzije u Srbiji 2025. godine će biti veće nego što smo planirali

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DESANKA

    14. septembar 2023 | 06:13

    Stace Vlada uciniti sa ostalim vaspitacima po ostalim gradovima u Vojvodini .Gdeje tu Novi Sad? Masovko daju vaspitaci otkaze zbog malih plata.

  • 😷😷😷😷😷

    14. septembar 2023 | 04:26

    Posle nemoj da se cudite zasto svi hoce u Beograd

  • Slavica

    14. septembar 2023 | 17:52

    Sta je sa privatnim sektorom. Zasto država ne pomaže radnike sa minimalnim primanjem u privatnom sektoru. Neki neznaju sta će sa parama, a s druge strane zaposleni u privatnom sektoru nemogu kraj s krajem da sastave. Sramota, minimalac 47 000.....Leče nas priučeni lekari.... Ovo je haos od države.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>