• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako od sutra u ovom gradu blokirate tramvaj, platićete kaznu 3650 evra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prošle godine su im tramvaji bili blokirani 1.535 puta, dakle u proseku četiri puta dnevno

  • 1
Tramvaj švajcarac Foto: Mateja Beljan

Vozači koji se od 15. septembra drznu da parkiraju automobil tako da njime blokiraju javni prevoz u Beču suočiće se sa visokom kaznom. Naime, Beč je drastičnim povećanjem administrativne kazne odlučio da se bori sa vozačima koji ne vode računa o tome gde i kako ostavljaju svoje automobile, pa su taj iznos povećali na - 365 evra.

Zašto toliko, osim što je simbolična veza s brojem dana u godini, to je i cena godišnje karte za javni prevoz u Beču. I to ne mora biti konačan iznos, jer na administrativnu će se kaznu dodati troškovi intervencije vatrogasaca ili vučne službe, bude li to potrebno. Takođe, kompanija koja u Beču upravlja javnim gradskim prevozom može od nemarnog vozača potraživati naknadu i za druge troškove koje eventualno bude imala zbog zastoja.

U poređenju sa hrvatskih 30 evra - koliko po hrvatskom Zakonu o bezbednosti saobraćaja iznosi kazna za isti prekršaj, visoka im je bila i dosadašnja kazna od 128 evra.

Ipak, očigledno nije bila delotvorna jer su im prošle godine tramvaji bili blokirani 1.535 puta, dakle u proseku četiri puta dnevno. Problema sa nemarnim vozačima automobila imali su i autobusi, odnosno njihovi vozači i putnici, jer su vozači automobila prošle godine 787 puta parkirali na stajalište autobusa. U slučaju takvog zastoja, muku muče i vozači i putnici; zastoji znaju potrajati, a putnici zbog toga kasne na posao, u školu...

Pre ovog povećanja kazne Beč se protiv blokiranja javnog prevoza nepropisnim parkiranjem automobila borio edukacijom i blokiranjem mesta na koja su se vozači svojim automobilima mogli ugurati i tako prouzrokovati zastoj. Ipak, uvek ima onih koji malo teže uče, što bi ovom visokom kaznom trebalo biti rešeno.

(Telegraf Biznis)

Video: Visoka cena goriva ispraznila ulice Beča

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рубин

    14. septembar 2023 | 18:18

    Beč je grad u kome su kazne za parkiranje ekstremne,izjednacili su ih sa krivičnim delom,( poistoveċuju krivca sa ubicama i kriminalcima),Imaju crnokośuljase koji se ponasaju kao ss brigade,ljude kaznjavaju na svakom koraku ...vecoma tih oni ih zovu gradski śerifi su sluzbenici administr.koji su po kazni tu,zene( zlo u uniformi)ponašaju se bahato,rade od pšta hoće ,jedan ne viđeni teror, uveli su svuda u opstine nalepnice za parkiranje samo u toj opstini, 180 e god. Niko ti ne garantuje da ces imati parkinga,gde god drugo i des....1 sat 2,5 e I na jednom mestu nesm.vise od 2 sata biti park.sem kod tebe u opstini.Teror nesnosan oni bahati , austrijanci većina izašla iz grada za vreme corone,firme većina pobegle radi poreza. Ko radi van grada bez auta ne może...ako ne platiš 2-3 za parkiranje,to je već 500 e policija te kupi i zatvor.Te hvalospeve o njihovoj demokratiji što pišete idite da tamo zivite.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>