• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Skup "velikih" u Vašingtonu o veštačkoj inteligenciji: Gejts kaže da bi mogla nahraniti gladne

Vreme čitanja: oko 2 min.

U sredu, 13. septembra, događaju u Vašingtonu su prisustvovali Sundar Pičai, Ilon Mask, Bil Gejts, Mark Zakerberg i drugi

  • 1
Bil Gejts Bil Gejts / Foto: Allison Bailey/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nakon tročasovnog skupa u Senatu o veštačkoj inteligenciji, pod imenom "AI Insight Forum", Ilon Mask, šef nekoliko tehnoloških kompanija, sumirao je ozbiljne rizike veštačke inteligencije.

U sredu, 13. septembra, događaju u Vašingtonu su prisustvovali gotovo svi tehnološki lideri, među kojima su Sundar Pičai, Ilon Mask, Bil Gejts, Mark Zakerberg.

- Postoji šansa da će nas AI sve pobiti. Mislim da je to malo verovatno, ali ima neke šanse - rekao je Mask novinarima.

Istakao je da su posledice pogrešnog shvatanja veštačke inteligencije - ozbiljne. Ali, takođe je rekao da bi protekli sastanak "mogao da uđe u istoriju kao veoma važan za budućnost civilizacije".

Na sednici koju je organizovao lider većine u Senatu, Čak Šumer, okupili su se visoki tehnološki izvršni direktori, lideri civilnog društva i više od 60 senatora, piše CNN. Prva od devet planiranih sednica ima za cilj da razvije konsenzus dok se Senat priprema za nacrt zakona kojim bi se regulisala industrija veštačke inteligencije.

Grupa lidera je uključivala izvršne direktore kompanija Meta, Gugl, OpenAI, Nvidia i IBM. Svi prisutni su dali potvrdan odgovor na pitanje da li savezna vlada treba da nadgleda AI, rekao je Šumer novinarima u sredu popodne.

Ali, prema učesnicima, konsenzus o tome kakva bi ta uloga trebalo da bude - i dalje je nedostižan; nejasni su i detalji zakona kojim bi se regulisala veštačka inteligencija u SAD.

Bil Gejts je govorio o potencijalu veštačke inteligencije da nahrani gladne, a jedan neimenovani učesnik pozvao je da se potroše desetine milijardi na "transformacione inovacije", koje bi mogle da otkriju prednosti veštačke inteligencije.

Izazov za Kongres je da promoviše te prednosti, uz ublažavanje društvenih rizika od veštačke inteligencije, koji uključuju potencijalnu diskriminaciju zasnovanu na tehnologiji, pretnje nacionalnoj bezbednosti, pa čak i, kako je rekao Mask, "civilizacijski rizik".

- Želite da budete u mogućnosti da maksimizirate koristi i minimizirate štetu - rekao je Šumer, koji je organizovao prvu od devet sesija. "To će biti naš težak posao", dodao je.

Satja Nadela iz Majkrosofta je to ovako opisao: "Kada je u pitanju veštačka inteligencija, ne bi trebalo da razmišljamo o auto-pilotu. Morate imati kopilote".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>