• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za muškarce je u ovom gradu skoro nemoguće da pronađu stan: Konkurencija je tolika da ih uzimaju na neviđeno

Vreme čitanja: oko 3 min.

Većina oglasa, gotovo njih 70 odsto, nude najam isključivo ženama, poželjeno studentkinjama ili mlađim radnicama

  • 0
Stan kupovina ključevi od stana kuća kuće Foto: Shutterstock

Stan se nalazi u Novom Zagrebu u blizini linije tramvaja, jedan je od retkih oglašenih da se iznajmljuje muškarcima. Tačnije, u najam se daje veća soba u odvojenom delu stana za cenu od 250 evra mesečno.

Jedan 40-godišnjak ispričao je iskustvo koje je proživeo kada se našao u situaciji da krajem avgusta i u septembru kada je najveća potražnja za manjim stanovima i sobama zbog navale studenata, i sam nađe u situaciji da traži isto.

- Dogovorio sam se s vlasnikom da sutradan ujutro dođem da pogledam stan u Novom Zagrebu. Boravim trenutno u drugom delu grada. Došao sam u dogovoreno vreme, zvonim, nema odgovora, zvonim i dalje, ali niko ne odgovara. Zovem na telefon i nakon trećeg poziva vlasnik stana se javlja i govori mi da je soba već iznajmljena, nije mi javio jer sam bio jedan od najmanje 50 osoba koje su ga juče zvale, nije znao više koji je moj broj da mi javi. Ljutio sam se naravno. Navodno je jedan mladić iz tog kvarta insistirao da dođe odmah, doneo keš i iznajmio sobu - ispričao je sagovornik Jutarnjeg lista.

U pitanju je muškarac pred razvodom našao u situaciji da mu je potrebna soba ili manji stan jer je porodični stan ostao supruzi i deci, i na njega još plaćaju kredit, pa iako ima dobar posao nije želeo potrošiti previše, idealno do 300 evra mesečno.

U oglasima na portalima gde se nudi najam i stranicama preko Fejsbuka ga je dočekao - hladan tuš. Većina oglasa, gotovo njih 70 odsto, nude najam isključivo ženama, poželjeno studentkinjama ili mlađim radnicama. Zato se tako obradovao oglasu za sobu u Novom Zagrebu, ali nije bio svestan konkurencije. Drugi oglas, manji stan dograđen uz kuću, bez kuhinje, u centru, 270 evra mesečno, može muškarac, poželjno student.

- Javljam se vlasniku, u Zadru je, kaže, dolazi za dva dana, nema veze što nisam student, daje mi termin za obilazak. Poučen prethodnim iskustvom zovem ga dan pre da proverim dogovor. Iznajmio je stan, poslao mu je neko novac na neviđeno, bez da je video više od dve fotogafije sobe. To mi se desilo opet s jednim stanom koji sam trebao obići na Črnomercu, poslali ljudi s mora novac vlasnici bez da su videli stan - ispričao je.

Ovo je, kako se uverio, standardna praksa kod studenta koji traže manji stan ili odvojenu sobu u Zagrebu, ne isplati im se da dođu obilaziti stanove, kojih ni nema mnogo u ponudi za muškarce, radije ovako uplate, pa ako nisu zadovoljni polako iz te pozicije menjaju adresu. U oglasnicima je dosta stanova koji nude sobe muškarcima, ali u sobi po dvoje, troje. To su, pak, oni stanovi i sobe koje su mnogi "prenamenili" u spavaonice od kada su stranci počeli više da rade u Hrvatskoj.

- Pisalo je soba u Dubravi za 220 evra, dođem tamo, ali to nije bila soba za jednu osobu, nego za dve, a cena je zapravo za krevet - ispričao je dalje.

Nagledao se u svojoj potrazi, kaže, svega iako je ponuda bila mala. Cene su, nakon što su uglavnom studenti pokupili najbolje, već sredinom druge nedelje septembra, minimalno pale za sobe. I dalje se uglavnom za njih kao stanari traže žene. Mali stanovi ako ih i ima u ponudi skuplji su od 400 evra, a one u ponudi ispod te cene uglavnom, kaže  sagovornik, ne bi nikome poželeo.

Na kraju je ipak podigao sumu koju je spreman da izdvojit jer je preko kolega na poslu na preporuku iznajmio u Dubravi garsonijeru za 400 evra mesečno. I tako je izbegao muku ponude na tržištu koje, kako kaže, zapravo u Zagrebu gotovo da za njega i nije bilo.

(Telegraf Biznis)

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>