• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Danas počinje prijavljivanje nelegalnih objekata za priključke: Trajaće mesec dana, a izgledaće ovako

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za zgrade zahtev obavezno treba da sadrži i zahtev za priključenje zajedničkih delova zgrade

 • 2
Norveški radijator

Foto: Shutterstock

Prijavljivanje građana koji žive u nelegalno izgrađenim objektima za priključenje na komunalnu infrastrukturu počinje danas i traje do 15. oktobra.

Zahtevi za privremeno priključenje na sve infrastrukturne mreže ili na pojedinačnu mrežu, podnose se službi za ozakonjenje opštine ili grada na čijoj se teritoriji nalazi objekat, a kako su potvrdili u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) sve je spremno za početak prijave i dat rok je sasvim dovoljan da građani ispune sve predviđene uslove.

U objavljenom Uputstvu za građane za priključenje nelegalno izgrađenih objekata na komunalnu infrastruktu navedeno je da će mogućnost priključenja nelegalno izgrađenih objekata na struju, vodu, gas, grejanje ili kanalizaciju, imati samo vlasnik porodičnog stambenog objekta ili stana, koji je izgradnjom,odnosno kupovinom trajno rešavao svoje stambeno pitanje

U tom uputstvu objavljenom na sajtu MGSI (www.mgsi.gov.rs.), piše da je priključenje nelegalno izgrađenih objekata na struju, vodu, gas, grejanje ili kanalizaciju moguće samo za jedan objekat ili stan istog vlasnika koji se koristi za stanovanje.

Kako je navedeno u uputstvu, za vlasnike stanova zahtev za privremeno priključenje podnosi stambena zajednica ukoliko je formirana, a dostavljaju se i zahtevi vlasnika stanova, sa dokazima propisanim uredbom, za svaki pojedinačni stan.

Za zgrade zahtev obavezno treba da sadrži i zahtev za priključenje zajedničkih delova zgrade, kao što su liftovi, osvetljenje, podstanice, na distributivni sistem električne energije.

Geodetski snimak nelegalnih objekata

Predsednik Saveza geodeta Srbije Mladen Šoškić kaže da će se potreban geodetski snimak raditi na najlakši, najefikasniji i najbrži način, koji će biti i najjeftiniji za vlasnike nepokretnosti.

Video: Geodetski snimak nelegalnih objekata radiće se na najbrži i najjeftiniji način

Šoškić je rekao za Tanjug da je procedura maksimalno pojednostavljena u cilju da se priključenje nelegalnih objekata završi u što kraćem roku i da bude što jeftinije za građane.

- Mi kao Savez geodeta Srbije smo uputili Ministarstvu građevinarstva i našim članicama, privatnim geodetskim firmama predlog kako taj snimak treba da izgleda. Poenta tog geodetskog snimka jeste da se uradi na najlakši, najefikasniji i najbrži način, a samim tim i najjeftiniji način za vlasnike nepokretnosti, da bi dobili privremeno priključenje na infrastrukturnu mrežu - naveo je Šoškić.

On je napomenuo da geodetski snimak nije zamena za izveštaj o zatečenom stanju odnosno geodetski elaborat koji služi za ozakonjenje objekata.

- To je poseban proces i oni vlasnici koji već imaju geodetski eleborat za ozakonjenje objekata neće morati da rade ovaj geodetski snimak. To se odnosi samo na one koji nemaju taj geodetski elaborat, koji do sada nisu predali za legalizaciju, dok će ostali morati da potpišu izjavu da se ništa nije promenilo - istakao je Šoškić.

Na pitanje kako će proces priključenja nelegalnih objekata izgledati za građane, Šoškić je naveo da će građani, pored dokumenata navedenih u Uredbi, morati da imaju i geodetski snimak objekta.

- Jedan od tih dokumenata je geodetski snimak, moraće da se obrate geodetskoj firmi, koja će im uraditi taj snimak, ali taj geodetski snimak će biti maksimalno pojednostavljen - rekao je on.

Šoškić je ukazao da će geodete koristiti javno dostupne podatke kako bi se izmerio objekat.

- Koristićemo podatke koji su već javno dostupni, na portalima koji su u vlasništvu Srbije, da se praktično izmeri geodetskim metodama objekat, njegov položaj, veličina i da se konstatuje spratnost i namena - naveo je Šoškić za Tanjug.

(Telegraf Biznis)

Video: Zvezdara spremna za prijave građana za priključenje na infrastrukturu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • ISTINA

  15. septembar 2023 | 10:49

  Naravno,mi legalni smo opet ispali budale.Zato nam tako dobro i ide.

  6
  1

  Podelite komentar

 • Anonymus

  15. septembar 2023 | 10:48

  Prvo uplatite, a onda saznate da ne postoje tehničke mogućnosti za priključak....

  4
  2

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>