• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ugroženo više od 1.000 radnih mesta u čeličani: Fabrika planira da pređe na električne peći

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ranije su sindikalni lideri upozorili premijera Rišija Sunaka da će koristiti "sva sredstva" da zaštite radna mesta u čeličani

  • 0
čeličana, peć, ugalj Foto: Freepik

Na hiljade radnika zabrinuto je da će danas ostati bez posla u Tatinoj čeličani u Port Talbotu, kao rezultat planova za dekarbonizaciju proizvodnje čelika kroz ugradnju električnih lučnih peći.

Tata već mesecima pregovara sa britanskom vladom o zameni dve peći na ugalj, električnim. Sporazumom bi vlada Velike Britanije obezbedila finansijsku podršku od 500 miliona funti, uz obavezu Tate od 700 miliona funti, ali očekuje se da će to uticati i na hiljade radnih mesta.

Danas bi trebalo da bude saopštena odluka o budućnosti fabrike, ali i radnika prenosi Walesonline. Fabrika zapošljava oko 4.000 radnika, a Mirror javlja da bi polovina njih mogla da ostane bez posla.

Tata se nada da će izbeći većinu obaveznih otpuštanja kroz radnike koji odlaze u prevremenu penziju ili žele dobrovoljno da odu. Ranije su sindikalni lideri upozorili premijera Rišija Sunaka da će koristiti "sva sredstva" da zaštite radna mesta u čeličani.

Alun Davies, nacionalni službenik jednog od sindikata čeličana, rekao je da sindikati nisu dogovorili nikakvu strategiju dekarbonizacije za Port Talbot i da Community Union ne podržava prelazak na model elektrolučne peći.

- Moraju postojati potpune i smislene konsultacije o svim opcijama za dekarbonizaciju proizvodnje čelika i obezbeđivanje budućnosti svake fabrike u Velikoj Britaniji. Sindikat zajednice će učiniti sve što je u njegovoj moći da podrži naše članove i zaštiti njihova radna mesta - zaključio je.

(Telegraf Biznis)

Video: Dijana Kocić je dala otkaz u uspešnoj firmi i našla posao duše: Koje su zablude o influenserima?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>