• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svečano pušten u rad vertikalni kej u Luci Novi Sad

Vreme čitanja: oko 2 min.

U infrastrukturu i suprastrukturu u Luci Novi Sad novi vlasnik je investirao do sada 15 miliona evra.

  • 0
vertikalni kej

Foto: MGSI

U Luci Novi Sad danas je pušten u rad novoizgrađeni, vertikalni kej u dužini od 185 metara u koji je vlasnik, privredno drušvo DP World, uložio približno sedam miliona evra.

Svečanom otvaranju keja na lučkoj obali prisustvovali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, kao i generalni direktor DP World Novi Sad Klaudio Negreanu i otpravnik poslova Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ibrahim Aldarmaki.

Vesić je na otvaranju rekao da ovaj događaj pokazuje koliko su važne investicije u Srbiji.

"Mi ćemo ovu godinu završiti sa preko četiri milijarde evra novih stranih investicija. Prošle godine smo imali 4,4 milijarde i to je više nego sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno. Zato ćemo imati i rast BDP-a što nije baš čest slučaj u Evropi. DP World je dobar strani partner, oni su imali obavezu ada ulože 30 miliona evra i oni će pored ovih investicija nastaviti sa ulaganjima. U tome će imati podršku našeg ministarstva i Grada Novog Sada jer svaka investicija znači nova radna mesta i razvoj za jedan grad", rekao je Vesić.

U infrastrukturu i suprastrukturu u Luci Novi Sad novi vlasnik je investirao do sada 15 miliona evra. Osim izgradnje novog i rekonstrukcije postojećeg keja, urađeno je i međunarodno putničko pristanište, rekonstrukciju železničkih koloseka, opremu i modernizaciju pretovarne mehanizacije i skladišta, u nove kranove i rekonstrukciju dizalica.

“Zahvaljujući ovom projektu mnoguće je opet uvođenje železnice u Luku. Veoma sam ponosan što danas svedočim o realizaciji njihovih planova jer je ovo velika, kapitalna investicija u našem gradu i zemlji koja će omogućiti razvoj naših privrednih kapaciteta i transport roba iz Novog Sada ka svim destibnacijama. Ovaj koridor postao je značajan za ekonomiju i turizam, a i izbalansiran je odnos uvoza i izvoza naročito ove naše poljoprivredne regije", istakao je Đurić.

Ibrahim Aldarmaki, zahvalio se predstavnicima države i Grada Novog Sada na podršci koju je kompanija iz njihove zemlje imala na realizaciji ovog projekta, a naročito je istakao zaslugu bivšeg gradonačelnika Miloša Vučevića.

Privredno društvo DP World potpisalo je ugovor sa Ministarstvom privrede o kupovini kapitala Luke Novi Sad avgusta 2019. godine i dobilo odobrenje za obavljanje lučke delatnosti na rok od 25 godina sa mogućnošću produžetka za još toliko. Najveći ostvareni obim pretovara do sada je bio 1.200.000 tona robe, uglavnom žitarica i đubriva.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>