• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Počeo 188. Oktoberfest: Krigla piva skuplja oko šest odsto

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake godine Oktoberfest poseti oko šest miliona ljudi

  • 3
Restoran kafic ulje pivo Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

U Minhenu je danas počeo 188. Oktoberfest, gde će više miliona posetilaca ove godine za kriglu piva od jednog litra morati da izdvoje više novca, imajući u vidu poskupljenje od oko šest odsto u odnosu na prošlu godinu.

Tradicionalnim uzvikom "O’zapft is" (Istočeno je), gradonačelnik bavarskog glavnog grada Diter Riter tačno u podne danas je prineo prvu kriglu ovogodišnjeg Oktoberfesta slavini, čime je ozvaničen početak tradicionalnog 18-dnevnog festivala, preneo je AP.

Posetioci obučeni u tradicionalne kožne pantalone i dirndl haljine pohrlili su ranije u više desetina šatora iščekujući da popiju svoju prvu kriglu piva od jednog litra.

"Mogu da kažem samo jednu stvar: Ovo je najlepši, najveći, najznačajniji festival na svetu", rekao je guverner Bavarske Markus Zeder nekoliko minuta pre početka festivala, prenosi Tanjug.

Svake godine Oktoberfest poseti oko šest miliona ljudi. Festival nije održan 2020 i 2021 zbog kovid-19, a ponovo je održan prošle godine. Krigla piva od jednog litra košta ove godine od 12,60-14,90 evra, što je poskupljenje od oko šest odsto u odnosu na prošlu godinu.

Oktoberfest traje do 3. oktobra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>