• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova država je tužila najveće naftne kompanije: Tvrdi da zloupotrebljavaju fosilna goriva

Vreme čitanja: oko 1 min.

U saopštenju kompanije Šel navodi se da ''ne veruju da je sudnica pravo mesto za rešavanje klimatskih promena"

  • 0
ruska nafta Foto: Shutterstock

Američka savezna država Kalifornija podnela je tužbu protiv velikih naftnih kompanija, uključujući Ekson mobajl, Šel i Ševron, optužujući ih za rizike koje donosi upotreba fosilnih goriva.

Kako prenosi Rojters, u tužbi države Kalifornije, koja se odnosi i na Britiš petroleum (BP) i Konoko Filips, navodi se da su postupci tih energetskih giganata prouzrokovali desetine milijardi dolara štete, a navedene su i optužbe za obmanu javnosti.

Kao optuženi u ovom slučaju u sudskom podnesku objavljenom u petak pominje se i trgovinska grupa Američki institut za naftu. Pomenuti institut za naftu je saopštio da je na Kongresu da raspravlja i odlučuje o klimatskoj politici, a ne na pravosudnom sistemu.

U saopštenju kompanije Šel navodi se da ''ne veruju da je sudnica pravo mesto za rešavanje klimatskih promena''.

Tužba države Kalifornije usledila je nakon desetina sličnih tužbi koje su poslednjih godina podnele druge države i opštine širom SAD protiv kompanija koje se bave eksploatacijom fosilnih goriva u kojima se uglavnom kao argument za tužžbu navodi šteta od klimatskih nepogoda.

Kalifornija je tražila formiranje fonda pomoću kojeg će biti sanirana buduća šteta izazvana klimatskim katastrofama u toj saveznoj državi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>