• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Airbnb smeštaj u Njujorku nestaje, a to bi moglo ozbiljno da utiče na cene hotela

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi korisnici Airbnb-a koji rezervišu u Njujorku ovog Božića pokušavaju da pronađu novi smeštaj

  • 0
Njujork Svetski trgovinski centar New York World Trade Center Foto: Shutterstock

Kompanija Airbnb je najavila planove za otkazivanje i refundiranje rezervacija za boravak nakon 1. decembra, nakon što su 5. septembra stupile na snagu dugo planirane odredbe koje imaju za cilj suzbijanje nelegalnog kratkoročnog iznajmljivanja u gradu.

Propisi, koji su izazvali pometnju među putnicima i vlasnicima kratkoročnih iznajmljivača, zahtevaju da domaćini budu prisutni za boravak kraći od 30 dana, s tim da u jednom stanu ne borave više od dve osobe. Domaćini takođe moraju da se registruju i dobiju odobrenje od grada - ili će i domaćini i sajtovi za rezervaciju biti podložni velikim kaznama.

Sajt turističke industrije Skift procenjuje da su Airbnb kratkoročni oglasi u Njujorku pali za 77 odsto od 4. juna do 10. septembra, što je verovatno poslalo mnoge u potragu za novim smeštajem.

- Tokom protekle nedelje, videli smo najveći tempo rezervacija za naredni šestomesečni period nego što smo videli u bilo kom trenutku od 2015. godine - rekao je Kevin Dejvis, izvršni direktor JLL Hotels & Hospitaliti's Americas.

Njujork ima više nego dovoljno hotela da zadovolji potražnju putnika, rekao je Dejvis, ističući neviđenu ponudu novih hotelskih soba u gradu.

- Od 2020. godine isporučeno je 10.000 novih hotelskih soba, a u narednih nekoliko godina gradu će biti isporučeno još 10.000 novih hotelskih soba. Dakle, ima apsolutno više nego dovoljno hotelskih soba za smeštaj svih turista koji žele da dođu u Njujork.

Ipak, s obzirom na to da je većina kratkoročnih iznajmljivanja isključena, Dejvis je rekao da će cene hotela verovatno porasti - rekao je on.

Potražnja će takođe dobiti podsticaj zbog pada cena avionskih karata u Sjedinjenim američkim državama, jer avio-kompanije pokušavaju da podstaknu pad potražnje za putovanjima, rekao je Dejvis za CNBC.

- U Njujorku, na primer, u avgustu u odnosu na jul, cene su pale za 14 odsto. Ako pogledate cene karata iz većih gradova u SAD do Njujorka, one su niže za oko 17 odsto, tako da potrošači danas definitivno vide pad cena avionskih karata - kaže on.

Njujorški propisi idu dalje od većine, što dovodi do zabrinutosti da bi drugi gradovi mogli usvojiti slične mere.

Tokom pandemije, mnogi vlasnici kuća su plasirali svoje nekretnine na Airbnb-u kako bi zaradili novac tokom perioda nezapamćene potražnje za kratkoročnim iznajmljivanjem od strane turista, rekao je Dejvis.

(Telegraf Biznis)

Video: Nikola iznajmljuje golubove: Podižu atmosferu na slavljima i pomažu kućni budžet

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>