• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Priznali su i Hrvati: Telekom Srbija caruje neugroženo!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Telekom Srbija je pre dve godine dospeo na sam vrh liste prestigavši Dojče Telekom u Hrvatskoj, ove godine je dodatno učvrstio poziciju i povećao razliku na velikih 240 miliona evra prihoda

  • 2
Telekom Srbija Foto: Shutterstock

Ugledni hrvatski portal “Media Daily”, specijalizovan za dešavanja u industrijama medija i telekomunikacija, objavio je svoju redovnu analizu poslovanja 20 najvećih operatera u regionu, a drugu godinu zaredom ubedljivo na prvom mestu - i po prihodima i po dobiti - nalazi se kompanija Telekom Srbija!

“Telekom Srbija po prvi put ima prihode veće od jedne milijarde eura, točnije 1.067.404.255 i caruje neugroženo od nikoga na vrhu naše top liste”, naglašava se u tekstu, koji se odnosi na poslovanje kompanija u prethodnoj godini.

Ovo su podaci o prihodima samo za Srbiju, kada se gleda poslovanje cele Telekom Srbija Grupe u regionu brojevi su još značajno veći.

Ali krenimo prvo pojedinačno po zemljama.

Srpski gigant je na poziciji lidera u regionu pre dve godine pretekao kompaniju Hrvatski telekom, u vlasništvu Dojče Telekoma. Popularni HT je po prihodima zadržao drugo mesto, dok je na trećem Telekom Slovenija, mada je ovaj državni operater, kako upozorava “Media Daily”, u ozbiljnoj poslovnoj krizi.

Telekom Srbija Foto: Promo

Četvrti po prihodima je Yettel, slede A1 Hrvatska, A1 Srbija, Telemah u Sloveniji i BH Telekom. Na devetom mestu je SBB sa prihodima koji su 259 miliona evra, što je pad za jednu poziciju u odnosu na 2021. godinu.

Nakon SBB-a sledi MTEL, operater u Bosni i Hercegovini iz sastava Telekom Srbija Grupe, sa samo 20 miliona evra manjim prihodima.

Na 17. mestu u regionu, ali na prvom u Crnoj Gori, nalazi se MTEL, takođe deo grupacije Telekoma Srbija.

Kada sa prihoda pređemo na dobit koju su operateri postvarili u 2022, srpska kompanija je takođe ubedljivo prva!

Telekom Srbija je napravio poslovnu dobit od 113,5 miliona evra, što je za 21,5 miliona više u odnosu na drugoplasirani HT, za čak 41 milion evra više od trećeg Yettela, a za ogromnih 79 miliona evra više od SBB, koji je tek na šestom mestu.

Ispred SBB po dobiti su, pored navedenih, još A1 Srbija i A1 Hrvatska.

Od ukupno 20 najvećih regionalnih “telko” kompanija njih 15 je povezano u četiri vlasničke grupacije, konstatuje “Media Daily” i daje uporedne podatke o njihovim prihodima za protekle tri godine.

Šta je zaključak: Telekom Srbija Grupa je treću godinu zaredom ubedljivo prva u regionu!

TS Grupa, sa centralom u našem Beogradu, ujedno svake godine beleži stabilan i snažan rast: 1,11 milijardi evra u 2022, onda 1,27 milijardi evra u 2021, i “zakucavanje” sa 1,39 milijardi evra u 2022. godini.

Na drugom mestu je Telekom Austrija Grupa, koja je pretekla trećeplasiranu Dojče Telekom Grupu, dok je poslednje mesto rezervisano za Junajted Grupu.

(Telegraf.rs)

Video: Lučić: Telekom će po projekcijama 2023. vredeti 4 milijarde evra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja sam ja

    19. septembar 2023 | 09:30

    Da mi je znati kako kad su grunuli 600 miliona evra samo za premijer ligu i ko zna koliko za nba i nfl

  • ...

    19. septembar 2023 | 08:40

    Još da se ne ispumpavaju pare iz njega...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>