• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako u Pekingu pozovete prevoz, može da vam stigne robotaksi: Košta kao i običan, ali nema vozača

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od više od 200 robotaksija sa kojima Poni.ai radi u regionu, samo deset je trenutno potpuno bez vozača

  • 2
Taksista Foto: Shutterstock

Predgrađe Pekinga, gradska četvrt Jižuang, zvanično pušta lokalne robotaksi operatere u rad koji naplaćuju karte za potpuno autonomne taksije, bez vozača.

To u potpunosti eliminiše troškove vozača. Ranije se od komercijalnih robotaksija zahtevalo da ima zaposlenog koji će sedeti unutra sa putnikom. Okrug Iizhuang je udaljen oko pola sata vožnje od centra Pekinga i dom je korporacija kao što je JD.com.

- Stiže još odobrenja za bavljenje poslom robotaksija u gradu. Možda će samo za tri godine sva naša vozila bez vozača juriti po celom gradu Pekingu - rekao je Ning Zang, potpredsednik kompanije Poni.ai i šef njenog centra za istraživanje i razvoj u Pekingu.

Pozivajući se na razgovore sa gradonačelnikom Pekinga, Zang je rekao da do kraja godine grad ima za cilj da proširi područja za testiranje robotaksija na međunarodni aerodrom Dašing i oko jedne železničke stanice.

Grad je takođe ranije najavio opšte planove za povećanje područja za testiranje robotaksi usluge.

Pre manje od dve godine, u novembru 2021, grad Peking je dozvolio operaterima robotaksija da naplaćuju karte za javne vožnje, što je prvi korak ka eliminisanju troškova vozača. Ljudi mogu rezervisati visoko subvencionisane vožnje robotaksija od Baidu-a i Poni.ai-a u okrugu Jižuang preko aplikacija kompanija.

Od više od 200 robotaksija sa kojima Poni.ai radi u regionu, samo deset je trenutno potpuno bez vozača, rekao je Zang. On je napomenuo da grad Peking uzima u obzir sedam faktora u faznom procesu omogućavanja rada javnih robotaksija, uključujući to na kom sedištu sedi bezbednosni vozač i da li se automobil koristi za testiranje ili za komercijalnu upotrebu.

(Telegraf Biznis)

Video: Pogledajte kako izgeldaju prva električna vozila Pošte Srbije od danas u upotrebi u Novom Sadu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma

    28. septembar 2023 | 09:22

    Uzas,neka hvala ne bih ja usla u takav.

  • Vatreno oko

    28. septembar 2023 | 10:04

    Nastradacemo mi od nase celicne brace, trenutno se vrse experimenti na nama i trose bezvredni dolari bez pokrica za nase realno rudno bogatstvo...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>