• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi zakon podiže cene u Nemačkoj: Od 1. decembra će ovi proizvodi značajno poskupeti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Viši troškovi prevoza za kamione s dizel motorima podsticaj su za prelazak na klimatski prihvatljivija vozila

  • 1
skok cena inflacija hrana i piće Foto-kolaž: Shutterstock, Pixabay

Od decembra bi pića u Nemačkoj mogla značajno da poskupe. Razlog tome je novi savezni zakon o putarini, koji rezultira značajno većim troškovima prevoza, piše "Getranke News". Stručnjaci zato očekuju porast cena i do 50 centi za gajbu piva ili vode.

U principu, prilagođavanjem putarine zahvaćeni su svi logistički lanci. Međutim, uticaj je posebno velik za pića jer imaju relativno veliku težinu i volumen u odnosu na svoju vrednost. Takođe se mora uzeti u obzir povrat prazne ambalaže..

Savezno ministarstvo za digitalni promet i promet (BMDV) ne deli tu zabrinutosti. U saopštenju za javnost stoji: "Troškovi putarine čine samo mali udeo u troškovima prevoza, a time i još manji udeo u ukupnim troškovima".

Osim toga, viši troškovi prevoza za kamione s dizel motorima podsticaj su za prelazak na klimatski prihvatljivija vozila.

Industrija to vidi drugačije. Postoji bojazan da će posebno manje pivare imati problema sa prodajom svojih proizvoda u celoj zemlji. Prve kompanije već razmišljaju o značajnom smanjenju radijusa isporuke od decembra.

(Telegraf Biznis)

Video: Naličje operacije "Bugatti-Rimac": Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • selboos

    22. septembar 2023 | 02:13

    Pijem vodu izvorsku mogu da podizu cjene pica koliko hoce

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>