• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Japanci zainteresovani za ulaganja u srpski energetski sektor: Đedović sa potpredsednikom JICA u Tokiju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pred Srbijom je ciklus velikih investicija u oblasti energetike, kaže ministarka

  • 1
Dubravka Đedović, Ministarstvo rudarstva i energetike Foto: Nikola Anđić

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je u Tokiju sa višim izvršnim potpredsednikom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) Đunićijem Jamadom o produbljivanju saradnje sa ovom institucijom i saradnji na novim projektima u oblasti energetike, pre svega podršci za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

JICA je već iskazala zainteresovanost za projekat izgradnje RHE Bistrica, koji je jedan od prioritetnih projekata u Polaznim osnova plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 2028. sa projekcijama do 2030. godine, koji je Vlada Srbije usvojila u junu.

- Pred Srbijom je ciklus velikih investicija u oblasti energetike, gde su u narednih desetak godina potrebna ulaganja od 15 milijardi evra, kako bismo obezbedili veću energetsku nezavisnost, sigurnost snabdevanja i smanjili štetni uticaj energetskog sektora na životnu sredinu. Reverzibilna hidroelektrana Bistrica je jedna od najvažnijih investicija u listi prioritetnih projekata, koji je važan za energetsku stabilnost, balansiranje energije proizvedene iz obnovljivih izvora i razvoj tržišta električne energije - naglasila je Đedović Handanović.

Izgradnjom RHE Bistrica Srbija bi povećala svoje kapacitete za skladištenje energije iz potencijala vode. To je posebno korisno za ravnotežu ponude i potražnje u elektroenergetskim sistemima, omogućavajući snabdevanje električnom energijom kada je potrebno, čak i kada obnovljivi izvori energije, poput vetra i sunčeve energije, nisu dostupni.

- Planirani kapcitet RHE Bistrica je 656 MW i izgradnja ovog postrojenja značajna nam je za stabilnost i pouzdanost elektroenergetskog sistema, jer RHE brzo mogu preći iz režima skladištenja u režim proizvodnje energije kako bi kompenzovali fluktuacije u potražnji ili iznenadne prekide u snabdevanju energijom. Dodatno će ubrzati i osigurati integraciju obnovljivih izvora energije u naš elektroenergetski sistem - navela je Đedović Handanović.

- Ona je dodala da je duže od dve decenije Japan jedan od najvećih bilateralnih donatora Srbije, kao i da su japanske kompanije poslednjih godina sve prisutnije u Srbiji i kao investitori.

- Sa Japanskom agencijom za međunarodni razvoj (JICA) imali smo i do sada dobru saradnju i podršku u ostvarenju ovih ciljeva, pre svega kroz izgradnju postrojenja za odsumporavanje u Termoelektrani "Nikola Tesla A" koje je u završnoj fazi. Prethodne nedelje smo sa JICA dogovorili da postrojenje bude završeno početkom godine, a danas smo to i potvrdili. Postrojenje za odsumporavanje koristiće najnoviju tehnologiju za smanjenje emisija praškastih materija i sumpor dioksida iz termoelektrana. Verujem da Japan može biti jedan od važnih partnera Srbije u procesu energetske tranzicije, i da kroz tu saradnju možemo obezbediti ne samo finansiranje za određene projekte, već i prenos znanja, ekspertize i novih tehnologija, na kojima počiva zelena tranzicija - rekla je ministarka.

Tokom posete Japanu, ministarka Đedović Handanović sastaće se i sa ministrom ekonomije, trgovine i industrije Japana, Jasutoši Nišimurom, presednikom parlamentarne lige prijateljstva Japan-Srbija Ićirom Aisavom, kao i sa rukovodstvom Keindanrena, japanskom poslovnom asocijacijom.

(Telegraf Biznis)

Video: Đedović: U havariji u Kolubari nema povređenih, nije ugroženo snabdevanje strujom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    19. septembar 2023 | 13:06

    Ima li kakve radioaktivne vode iz Fukusime? Da pravimo elektranu:)))

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>