• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Grupi 20 samo dve zemlje će pasti ove godine, a Nemačka je među njima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačka centralna banka predviđa pad proizvodnje od 0,3%

  • 1
nemačka hrana Foto: shutterstock.com

Nemačka je ove godine jedina ekonomija u Grupi 20, osim Argentine, koja (prema podacima OECD-a) ima smanjene izglede do 2024. godine.

Vodeća sila evrozone će pretrpeti pad bruto domaćeg proizvoda od 0,2% u 2023, navela je ova organizacija sa sedištem u Parizu, u svojim novim prognozama objavljenim u utorak.

Dodaju i da će Nemačka porasti za samo 0,9% u 2024. godini, u odnosu na 1,3% predviđenih u junu, piše Blumberg.

Doduše, projekcija OECD-a za 2023. i dalje je marginalno optimističnija za najveću evropsku ekonomiju od drugih zvaničnih prognostičara, kao što je Evropska komisija.

Nemačka centralna banka predviđa pad proizvodnje od 0,3% i ove nedelje upozorava na to da se mora rešiti niz duboko ukorenjenih izazova koji potresaju poslovni model zemlje, kako bi se poboljšali njeni dugoročni izgledi.

Dok je OECD naveo ukupnu krhkost Evrope i takođe smanjio rejting Italije i evrozone za 20 nacija u celini, ipak je posebno istakao slabost Nemačke.

Ekonomski izazovi Nemačke su, prvenstveno, izazvani kombinacijom energetske krize nakon povlačenja ruskog gasa i nedostatka potražnje iz Kine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM(68)

    19. septembar 2023 | 13:41

    Srbi i matematika. Pa kako neko može nešto izgubiti od postojećeg stanja ako umesto porasta od 1,3% bude porast od 0,9%? Opet je povećanje a ne gubitak. Ono kada Srbin u početku uloži u poljoprivredu 3 000€ i kaže da će imati na kraju 7 000€ a udari jad, čemer i kijamet pa sve uništi i ono uloženo, to je gubitak. Dobitak bi bio da je uspeo izvući koji evro zajedno sa ulogom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>