• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li će smeštaj u Grčkoj da poskupi sledećeg leta? Vlasnicima stižu dva nova nameta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Grčki premijer Kiriakos Micotakis najavio je proteklog vikenda značajno povećanje boravišne takse

  • 2
Grčka zastava more obala Santorini Foto: Shutterstock

Čini se da kratkoročni, privatni smeštaj u turističkim odredištima i velikim gradovima polako počinje da gubi bitku za povlašćeni položaj u odnosu na hotelski, bilo u poreskom smislu ili po pitanju ostalih uslova poslovanja na tržištu.

Uz to što planira značajno da poveća boravišnu taksu za boravak u hotelima, Grčka će za sve one koji iznajmljuju više od tri objekta turistima uvesti obvezu plaćanja PDV-a i još nekih nameta koje plaćaju hoteli.

Sa druge strane, gradske vlasti Njujorka novim pravilnikom koji je stupio na snagu početkom septembra praktično su zabranile iznajmljivanje apartmana u periodu kraćem od 30 dana, što će doprineti boljoj ponudi stanova za dugoročan smeštaj, ali i dati krila hotelskom smeštaju.

Grčki premijer Kiriakos Micotakis najavio je proteklog vikenda značajno povećanje boravišne takse za hotele, a taj će novac ići u fond za borbu protiv uticaja klimatskih promena.

Vlada je već stvorila posebnu rezervu za prirodne katastrofe od 300 miliona evra, koja će od 2024. godine dosegnuti 600 miliona evra, i to zahvaljujući dodatnih 300 miliona evra od boravišne takse koja će se povećati na maksimalnih šest evra. Boravišna taksa trenutno iznosi 50 centi u hotelima s jednom i dve zvezdice, 1,50 evra u hotelima s tri zvezdice, 3 evra u hotelima s četiri zvezdice i 4 evra u hotelima s 5 zvezdica.

(Telegraf Biznis)

Video: Nikola iznajmljuje golubove: Podižu atmosferu na slavljima i pomažu kućni budžet

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    19. septembar 2023 | 16:29

    Grčka odavno nije poželjna destinacija jer ponuda ne odgovara ceni, kao ni Crna Gora. Za isti novac Turska je pet puta bolji izbor. Problem je samo dalji put.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>