• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zaposlenima preti otkaz ako piju na radnom mestu: Hrvatska županija uvodi testiranje na droge i alkohol

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stanjem pod uticajem alkohola smatra se stanje pri kom izmerena vrednost alkohola iznosi više od 0,0 miligrama

  • 0
Loš poslodavac, šef, kancelarija Foto: Shutterstock

Zaposleni u Požeško-slavonskoj županiji neće smeti da popiju ni kap alkohola jer im, u protivnom, slede ozbiljne sankcije, pa i otkaz.

Prva žena županije Antonija Jozić donela je Pravilnik o testiranju na alkohol, droge i druga sredstva zavisnosti na radnom mestu. Tolerancija na alkohol biće nulta, a krajnja mera može biti i otkaz, piše Radio Vallis Aurea.

Pravilnikom se utvrđuju zabrana rada pod uticajem alkohola, droga i drugih sredstava zavisnosti, postupak testiranja kojim se utvrđuje da li je službenik za vreme rada pod uticajem alkohola ili drugih sredstva zvisnosti, mere i sankcije koje Požeško-slavonska županija primenjuje prema radnicima i drugim osobama koje su na radu.

Zabranjeno je konzumiranje alkoholnih pića, droga i drugih sredstava zavisnosti u prostoru pod nadzorom Županije, kao i njihovo unošenje u taj prostor. Na radnom mestu i prostoru pod nadzorom Županije službenik i nameštenik ne sme biti pod uticajem alkohola, droga ili drugih sredstava zavisnosti.

Stanjem pod uticajem alkohola smatra se stanje pri kom izmerena vrednost alkohola iznosi više od 0,0 miligrama, odnosno više od 0,0h/kg težine u krvi.

Potrebu testiranja određuje načelnik upravnog odeljenja za svoje službenike sa svrhom zaštite zdravlja i bezbednosti svih službenika. Načelnik mora udaljiti sa radnog mesta službenika kod kojeg je utvrđeno prisustvo alkohola, droge ili drugih zabranjenih materija u skladu sa Pravilnikom, a može i udaljiti sa radnog mesta i službenika koji se odbije podvrgnuti testiranju.

Testiranje službenika zbog provere je li pod uticajem alkohola sprovodi se nasumično, ili testiranje ide po dojavi župana, neposrednog upravnika ili ovlaštenog poslodavca.

Prema službenicima koji su postupili protivno zabrani ovog Pravilnika primenjuju se odgovarajuće mere, odnosno sankcije, zavisno od okolnosti slučaja i o rezultatima testiranja. Mera može biti: usmeno upozorenje i savet službeniku uz udaljavanje sa mesta rada, zabrana nastavka rada, privremeno udaljavanje sa radnog mesta i upozorenje o mogućnosti prestanka službe odnosno otkaza ugovora o radu, ili mere obaveznog lečenja pri ponovnom kršenju zabrane. Izrečene mere se unose u dosije službenika.

(Telegraf Biznis)

Video: Mali u kupovini: Uz proizvode "Bolja cena" uštedeo sam više od 1.000 dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>