• 8

Vreme čitanja: oko 1 min.

Žena "pala" na najstariju internet prevaru: Ostala bez 4.200 evra zbog lažnog nasledstva

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako dobijete ovakvu ili sličnu ponudu putem neke od društvenih mreža ili elektronske pošte, odmah pozovite policiju

  • 8
Internet prevara Foto: Shutterstock

Hrvatska policija rasvetljava slučaj 41-godišnjakinje koja je poverovala da joj žena sa kojom je kontaktirala na društvenim mrežama namerava ostaviti 450.000 evra, pa je za izmišljene troškove uplatila oko 4.200 evra i napokon shvatila da je prevarena.

Policija je saopštila da je primila prijavu 41-godišnjakinje kojoj se u maju putem društvenih mreža javila nepoznata ženska osoba navodeći da je iz Nemačke i da joj ostavlja 450.000 evra.

Zavedena pričom o iznenadnom dobitku od maja do sredine septembra 41-godišnjakinja je na dostavljene račune uplatila oko 4.200 evra za "troškove prepisa", "vođenje bankovnih računa" i slično, piše Poslovni dnevnik. 

Kad je nakon toga žena iz Nemačke tražila da joj uplati još novca shvatila je da je žrtva prevare i slučaj prijavila policiji.

- Zapamtite, nema nikakvih razloga da vam neka osoba koju ne poznajete pokloni veliki novčani iznos, a uvek se iza te velikodušne ponude krije prevara! Ako dobijete ovakvu ili sličnu ponudu putem neke od društvenih mreža ili elektronske pošte, odmah pozovite policiju - kažu u policiji.

Kako ne bi postali žrtva ovakvog i sličnog krivičnog dela građanima savetuju da svakako provere adrese pošiljaoca elektronske pošte, postoji li kompanija ili osoba koja im se obraća, a posebno da na zahteve ne šalju lične podatke ili podatke bankovnih kartica.

(Telegraf Biznis)

Video: Vučić: Sledeće nedelje pojeftiniće još 10 proizvoda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dok je ovaca...

    20. septembar 2023 | 13:17

    Takve osobe ne treba žaliti jer zbog pohlepe gube razum. Kako dati tolike pare a ne proveriti tačnost informacije?!

  • XXXL

    20. septembar 2023 | 13:41

    Nije mi zao nikoga ko bude ovako prevaren.i treba da ga prevari. Kako moze poverovati u tako nesto?

  • Vitez Koja

    20. septembar 2023 | 14:56

    Tu treba malo poznavanje psihologije i prodaje.Potrebno je samo da imate veliki uzorak akvizicije, malo neke priče, pogotovo to da će se lako obogatiti i od 100 akviziranih, barem 10% će da zagrize.Što je realnija priča, to se je veći procenat prodaje te priče.Da li je u pitanju čista prevara, kao ovo ili prodavanje nečega, kao na primer jorgana, koji ti kažu da si dobio na poklon, a onda ti kažu da on mora da stigne u određenom anti alerijskom zaštitnom pakovanju, e a on košta 4500 din.Naravno ko uključi samo malo mozak i logiku se nasmeje i naduva ih, ali takvih je 75%-90%, ovi ostali nemaju logiku, niti uključuju mozak i to je njihova ciljna grupa do koje dolaze, na osnovu široke akvizicije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>