• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srbija i Švedska postigle sporazum: Dovoljno dozvola za auto-prevoznike

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministar Vesić je rekao da je sa švedskim partnerima dogovoreno da se usvoji novi bilateralni Sporazum o drumskom transportu

  • 1
Srbija-Svedska Foto: Predrag Mitic

Srbija i Švedska postigle su sporazum da se od naredne, 2024. godine, razmene po 1600 bilateralno-tranzitnih (1500 za e6 i 100 za e5) i 50 dozvola za treće zemlje za e6 vozila.

Ovo je prvi put da Švedska i Srbija razmenjuju dozvole za auto-prevoznike. Ovaj broj dozvola zadovoljava sve potrebe srpskih prevoznika, rekao je ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić.

Vesić je rekao da je postignut dogovor Srbije i Švedske da se srpskim prevoznicima dostavi odmah 250 bilateralno tranzitnih za e6 vozila za 2023. godinu.

Juče je održana sednica srpsko-švedske Mešovite komisije za drumski prevoz putnika i tereta. Sastanak je organizovan na zahtev srpske strane i održan je u Beogradu u prostorijama PKS.

Ministar Vesić je rekao da je sa švedskim partnerima dogovoreno da se usvoji novi bilateralni Sporazum o drumskom transportu koji će zameniti postojeći koji datira iz 70-ih godina. Na zahtev srpske strane novi Sporazum će sadržati odredbe koje podrazumevaju liberalizaciju drumskog prevoza tereta, o čemu će se švedska strana naknadno izjasniti.

Ministar Vesić je podsetio da je Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture poslednjih šest meseci u pregovorima da drugim zemljama povećalo broj dozvola za srpske auto-prevoznika za Nemačku, Italiju, Španiju i Madjarsku kao i da su ukinute dozvole za Tursku i Azerbejdžan.

Politika Vlade Srbije je da čvrsto stojimo iza naših prevoznika i da im omogućimo dovoljno dozvola da slobodno mogu da rade širom Evrope, podsetio je.

(Telegraf Biznis)

Video: Ministar Vesić obišao radove: Sa tri nova mosta potpuno se menja život ljudi u Novom Sadu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prevoznik

    20. septembar 2023 | 12:20

    Mogao bi gospodin ministar da se pozabavi sa problemima koji srpski prevoznici imaju sa Poljskom, da se i sa nama bratskom Belorusijom poveća broj dozvola. To su mnogo veći problemi i utiču na mnogo veći broj prevoznika.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>