• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovi radnici su u najvećem riziku od urušavanja mentalnog zdravlja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oko 45 odsto zaposlenih u Aziji veruje da njihovo mentalno zdravlje ima uticaj na njihovu produktivnost na poslu

  • 0
Žena, posao, umor, kancelarija Foto: Shutterstock

Zaposleni u Aziji su pod značajnim stresom i u riziku od urušavanja mentalnog zdravlja, pri čemu 82 odsto ima umeren do visok rizik od razvoja problema sa mentalnim zdravljem.

To pokazuje najnoviji izveštaj brokera osiguranja Aon i TELUS Health, koji je otkrio da 35 odsto radnika u Aziji ima visok rizika od urušavanja mentalng zdravlja, dok 47 odsto ima umereni rizik.

Istraživanje, koje je sprovedeno u novembru 2022. godine među 13.000 radnika na 12 lokacija u Aziji, takođe je pokazalo da se 51 odsto oseća osetljivije na stres u poređenju sa 2021. godinom.

- Iako se pandemija možda bližila kraju 2022. godine, zaposleni širom Azije bili su izloženi brojnim novim stresorima. To uključuje ekonomsku neizvesnost, izazove troškova života, rastuće troškove zdravstvene zaštite, uticaje klimatskih promena i geopolitičku nestabilnost - rekao je Džejmi Meklenan, viši potpredsednik i generalni direktor za Aziju i Pacifik u TELUS Health-u.

Mentalne ili emocionalne poteškoće, uključujući depresiju i anksioznost, preovlađuju među zaposlenima na svim nivoima i u svakoj anketiranoj industriji i lokaciji širom Azije, stoji u izveštaju.

Azija je "značajno" izložena većem riziku od niske radne produktivnosti, anksioznosti i depresije u poređenju sa drugim delovima sveta, što naglašava "rastuću zabrinutost" za dobrobit na radnom mestu.

Na primer, Azija ima ocenu produktivnosti od 47,2 od 100, u poređenju sa 66,7 za SAD i 60,1 za Evropu.

- Ovi brojevi su vođeni brojnim faktorima, počevši od činjenice da je Azija tradicionalno imala daleko veći nivo stigme povezane sa mentalnim zdravljem - objasnio je Meklenan.

Više od polovine ispitanika reklo je da bi bili zabrinuti zbog toga što su im mogućnosti za razvoj karijere ograničene zbog problema sa mentalnim zdravljem kojih je njihov poslodavac svestan.

- Izveštaj je takođe otkrio da 45 odsto zaposlenih u Aziji veruje da njihovo mentalno zdravlje ima uticaj na njihovu produktivnost na poslu - kaže on.

Ovo bi trebalo da zabrine poslodavce, zbog poslovnih troškova koji mogu nastati, kao što su bolovanje, dugotrajni invaliditet i fluktuacija zaposlenih, navodi se u izveštaju.

(Telegraf Biznis)

Video: Mali u kupovini: Uz proizvode "Bolja cena" uštedeo sam više od 1.000 dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>