• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka Đedović iz Japana: "Koristimo trećinu hidro potencijala i izgradnja RHE Bistrice je prioritet"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bilo je reči o daljoj bilateralnoj saradnji dve zemlje

  • 2
ministarstvo rudarstva i energetike, dubravka đedović handanović Foto: MRE/ Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas u Tokiju sa ministrom ekonomije, trgovine i industrije Japana, Jasutoši Nišimurom, o daljoj bilateralnoj saradnji dve zemlje, posebno o procesu energetske tranzicije i saradnji u oblasti energetike.

Đedović Handanović je izrazila zahvalnost Japanu kao jednom od najvećih donatora Srbije i istakla da je poseta japanskog premijera Šinza Abea Srbiji 2018. godine ubrzala i unapredila odnose dve zemlje u svim sferama.

Ministarka je navela da su investicije iz Japana u 2022. duplirane u odnosu na prethodnu godinu, da je trgovinska razmena značajno uvećana, i da su japanske kompanije danas među najvećim investitorima u Srbiji. Na sastanku je pomenuta i mogućnost otvaranja regionalne kancelarije Japanske organizacije za spoljnu trgovinu u Beogradu.

- Energetika je prioritet Vlade Republike Srbije, diversifikujemo naše izvore i rute snabdevanja i aktivno radimo na dekarbonizaciji energetskog sektora. I Srbija i Japan se suočavaju sa izazovima u procesu energetske tranzicije i prelasku na zelenu energiju. Japan nam je do sada pomagao da modernizujemo naša termo postrojenja i učinimo ih ekološki prihvatljivim i nadam se da ćemo nastaviti sa ulaganjima u nova znanja i tranfer tehnologija iz ove zemlje - rekla je Đedović Handanović.

Đedović Handanović je upoznala japanskog ministra sa ciljevima Srbije u procesu energetske tranzicije, kao i prioritetima u razvoju energetske infrastrukture, među kojima je razvoj hidro postrojenja i projekat reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

- RHE Bistrica ne samo što će biti jedan od pojedinačno najvećih kapaciteta u našem energetskom sektoru, već i presudan za povećanje kapaciteta iz obnovljivih izvora. Japanska tehnologija za korišćenje hidro potencijala je najraspostranjenija na svetu i među najrenominarijim.

Mi sada koristimo trećinu svojih hidro potencijala i izgradnja RHE Bistrice nam je prioritet, jer će obezbediti stabilno i pouzdano snabdevanje i omogućiti ubrzanu integraciju OIE u našoj zemlji, a time i napredak u ostvarivanju naših ciljeva u prelasku na čistije izvore - navela je ministarka.

Ministar Nišimura je rekao da je Srbija strateški važna zemlja zbog svog geografskog položaja, te da je saradnja sa našom zemljom izuzetno bitna, jer je Srbija najznačajnija i najveća zemlja u regionu Zapadnog Balkana.

(Telegraf Biznis)

Video: Đorđević: Pošta iz Savske ulice preseljena je na novu lokaciju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • El Schabanny

    20. septembar 2023 | 17:26

    Ministarki je bolje stajala tablica Negree od Hadnanovic.....Tre ba da se lepo razvoju a da ona svije toplo porodično gnijezdo greju i druga.....

  • miki

    22. septembar 2023 | 06:52

    Priprema za uništavanje reka i potoka

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>