• 49

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mali: U decembru očekujemo jednocifrenu inflaciju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mali je rekao da Srbija beleži rast BDP od 0,9 u prvom, odnosno 1,7 odsto u drugom kvartalu ove godine

  • 49
200 evra, evri, novac Foto: Shutterstock

Potpredsednik Vlade i ministar finansija, Siniša Mali, istakao je danas značaj akcije „Bolja cena“, u kojoj su snižene cene proizvoda u 36 kategorija, a što će, kako kaže, građanima omogućiti značajne uštede, i doprineti poboljšanju njihovog životnog standarda.

- To je važno za životni standard, kroz ovu akciju pokazujemo da se borimo za građane i najvažnije je da se izborimo sa inflacijom za koju nismo krivi, već je uvezena sa krizom u svetu, svakodnevno se borimo da sačuvamo, i ako je moguće, i povećamo životni standard u Srbiji - rekao je Mali, a navodi se u saopštenju.

On je rekao i da u decembru očekuje jednocifrenu inflaciju, od oko osam odsto, a da je procena za narednu godinu da će ona u proseku iznositi 4,9 odsto. Takođe je rekao da je povećanje plata i penzija kontinuirano - sa ciljem da se ublaže

posledice svetske ekonomske krize, pa su tako već počele isplate uvećanih plata, nakon najnovijeg povećanja od 5,5 odsto prosveti, zdravstvu, medicinskim sestrama i tehničarima u zdravstvu i negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite.

Kako je istakao, od 1. oktobra sledi i povećanje penzija od takođe 5,5 odsto, a potom u januaru još jedno povećanje od 14,8 odsto, kao i povećanje plata celom javnom sektoru od 10 odsto.

- Kumulativno, sva ova povećanja su daleko iznad nivoa inflacije. Zaključno sa povećanjem penzija koje sledi u januaru rast penzija iznosiće 56,1 odsto kumulativno, a kako se inflacije bude snižavala efekat povećanja plata i penzija biće veći - rekao je Mali.

Napominje da će od januara prosečna penzija iznositi 390 evra.

Mali je rekao i da Srbija beleži rast BDP od 0,9 u prvom, odnosno 1,7 odsto u drugom kvartalu ove godine, ali i da istovremeno drži udeo javnog duga u BDP-u pod kontrolom na 51 odsto, dok je javni dug evrozone 91-92 odsto.

Osvrnuo se i na pomoć roditeljima od 10.000 dinara po detetu, rekavši da je prijava - završena, te da će novac biti isplaćen 25. i 26. septembra za ukupno 1.100.668 dece.

I na kraju, Mali je pozvao penzionere koji se do sada nisu prijavili za penzionersku karticu, da to učine, jer će im ona od 1. oktobra donositi "brojne popuste i pogodnosti".

Kako je naveo, u pitanju su trgovinski lanci, marketi, apoteke, zdravstvene ustanove, pozorišta, uslužne delatnosti, ali i „Putevi Srbije“, NIS i slično, gde će sve penzioneri imati popuste pri kupovini.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovana

    21. septembar 2023 | 11:36

    Ako bi inflacija bila na nivou jednocifrena to bi bilo odlicno.

  • Nebojša

    21. septembar 2023 | 12:39

    Bravo ministre! a da EU nije uvela sankcije Rusiji ne bi je ni imali uopšte

  • Zeljko

    21. septembar 2023 | 12:51

    Penzionerske kattice mnogo ce olaksati zivot penzionerima

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>