• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Braća Grci" na ulicama zbog novog zakona: Pominje se šestodnevna nedelja i 13 sati rada dnevno

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vozovi i autobusi saobraćaju po skraćenom radnom vremenu

  • 2
grčka Foto: Shutterstock

Radnici u grčkom javnom sektoru, među kojima su i nastavnici, lekari i vozači, stupili su danas u jednodnevni štrajk zbog najavljenih izmena Zakona o radu, koje planira vlada premijera Kirijakosa Micotakisa.

Vozovi i autobusi saobraćaju po skraćenom radnom vremenu, u državnim bolnicama je znatno redukovan broj osoblja, a mnoge škole su zatvorene, prenosi Rojters.

Štrajk je, inače, sazvao sindikat ADEDI koji predstavlja oko 500.000 radnika u javnom sektoru.

Očekuje se da će se radnici okupiti u centru Atine i nastaviti ka parlamentu u vreme kada se tamo bude održavala debata o izmenama zakona o radu i glasanje.

Predlog zakona bi omogućio zaposlenima sa punim radnim vremenom da imaju i drugi posao po skraćenom radnom vremenu, a mogli bi da rade najviše 13 sati dnevno.

Na onovu ovog zakona, poslodavci bi mogli da uvedu šestodnevnu radnu nedelju, ako procene da je to potrebno, a zaposleni mogu da dobiju otkaz u prvoj godine na radnom mestu bez opomene i naknade.

Predlog zakona uvodi novčane kazne i zatvorsku kaznu od šest meseci za one koji ometaju zaposlene u radu tokom štrajka. Levičarska Siriza smatra da vlada "tajno radi" protiv zaposlenih, a Komunistička partija Grčke (KKE) je nazvala predlog zakona "čudovišnim".

Podsećamo, prema novim podacima, Srbi, ipak, trenutno provode najviše vremena na poslu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XY

    21. septembar 2023 | 13:00

    Kako li je Grčka vlada zamislila da to izvede kada su Grci izuzetno lenj narod? Ne znam ko bi pobedio ako bi se merili Grci i Crnogorci? Po meni Grci su u blagoj prednosti.

  • Budimo realni

    21. septembar 2023 | 13:46

    Ne znam kako se to u Srbiji najviše provodi na poslu jer stranci koji posećuju našu zemlju se čude kada u sred dana vide prepune bašte kafića. Ne sporim da ima i onih koji ceo dan naporno rade, ali ona druga grupa je u većini.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>