• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"I posle se pitaju što idemo iz zemlje?": Hrvatska studentkinja šokirana novom odlukom o plaćanju

Vreme čitanja: oko 2 min.

U novoj uredbi koja je donesena i izglasana 13. jula ove godine, piše da student ima pravo da jednom promeni izabrane studije i da zadrži pravo na subvenciju školarine

  • 0
Studenti stanovanje, plaćanje Foto-Ilustracija: Shutterstock

Ministarstvo nauke i obrazovanja u Hrvatskoj je donelo nove i nagle vesti koje studenti nisu očekivali, a koje su ih "udarile" tamo gde najviše boli - po džepu.

Prema dosadašnjem Zakonu o visokom obrazovanju i naučnoj delatnosti, koji je donesen 22. juna 2022. godine, student ostvaruje pravo na subvencioniranje troškova školarine u celosti iz državnog budžeta, te ima pravo da jednom promeni izabrane studije, uz zadržavanje prava na subvencionisanje troškova školarine u celosti.

Imajući na umu činjenicu da ima pravo da se predomisli oko fakulteta, jedna splitska studentkinja je tako ostala šokirana novom odlukom koju je Ministarstvo nauke i obrazovanja donelo dan nakon upisa studenata u ovoj godini, piše Slobodna Dalmacija.

- Naime, redovan sam student i upisala sam fakultet u Splitu, nakon što sam prethodne godine bila redovan student drugog fakulteta. Stiže 21. jula ove godine svim fakultetima obaveštenje u kojem piše da smo dužni da platimo cenu školarine bez ikakve prethodne informacije pre upisa. A u Zakonu, u 79. članu, jasno je napisano da imamo pravo da jednom promenimo studije bez ikakvih plaćanja i bez ikakvih navedenih ECTS bodova - kaže ova studentkinja.

U novoj uredbi koja je donesena i izglasana 13. jula ove godine, piše da student ima pravo da jednom promeni izabrane studije i da zadrži pravo na subvenciju školarine pod uslovima definisanim uredbom iz člana 99, stavka 8 u Zakonu.

Drugim rečima, student ima pravo na subvenciju troškova školarine u potpunosti, ako u redovnom statusu u tekućoj godini prelazi s jednog javnog univerziteta u drugi, uz uslov da je u prethodnoj akademskoj godini ostvario najmanje 55 ECTS bodova.

- Upisi su počeli da se obavljaju 20. jula. Moj fakultet, na kojem sam redovan student, upise je održavao 20. jula, te sam ja isti dan upisana, dok još odredba nije bila važeća. Pitanje je da li je pošteno od strane ministarstva da u poslednji čas menja zakon.

- Da li je, nama studentima, moguće da u roku od mesec dana lako "izmislimo" novac koji traže? I kakvih 55 ECTS bodova od ukupnih 60 ECTS, uključujući oba semestra? - zbunjeno pita ova studentkinja, te dodaje da piše u ime mnogih drugih koje je zadesila ista sudbina.

Dalje dodaje:

- Onda se pitamo zašto mladi odlaze iz države i idu u inostranstvo... Zato što je ovo još jedan od dokaza da poverenja nema, a da im naše školovanje i ostajanje u državi nije bitno. I ja se sada, nakon ovog gorkog i nepravednog incidenta, dvoumim da odem u neku od članica EU i tamo nastavim školovanje.

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, iz Ministarstva nauke i obrazovanja su odgovorili kako se "ništa nije promenilo".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>