• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić se u Pekingu na marginama Foruma sastao sa kolegama iz UAE, Sudijske Arabije, Azerbejdžana, Šri Lanke

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored toga, ministar Vesić se sastao i sa ministrom transporta Ujedinjenih Arapskih Emirata

  • 0
Goran Vesić Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić danas se na marginama Foruma održivog transporta sastao sa više ministara sa kojima je razmenio iskustva i ideje u ovoj oblasti i dogovorio posete.

"Imao sam bilateralni sastanak sa ministrom digitalnog razvoja transporta Azerbejdžana Rašadom Nabijem i razgovarali smo o njihovim kompanijama koje rade u Srbiju, pre svega o Azvirt –u koji radi dobar posao u našoj zemlji. Takođe, smo razgovarali o tome kako ćemo dodatno da obezbedimo dozvole za naše prevoznike, kako naše tako i azerbejdžanske. Razgovarali smo o odnosima naše dve zemlje. Mi sa Azerbejdžanom imamo dobre odnose i kao što znate predsednik Azerbejdžana je boravio u Beogradu, a naš predsednik Aleksandar Vučić je potom posetio ovu zemlju", rekao je on nakon sednice.

Pored toga, ministar Vesić se sastao i sa ministrom transporta Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Nama su UAE prijateljska zemlja i oni su zemlja sa kojom imamo odličnu saradnju i nemamo nijedno otvoreno pitanje, tako da je to bio prijateljski razgovor i na njemu smo konstatovali šta sve radimo i šta sve možemo zajedno u budućnosti", dodao je on.

Vesić je razgovarao o saradnji i sa ministrom iz Saudijske Arabije i najavio posetu toj zemlji.

Goran Vesić Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

"Saudijska Arabija planira da gradi veliki broj brzih pruga. Njihov ministar je bio u poseti Srbiji kako bi video šta mi radimo po tom pitanju.To je prilika za naše kompanije i naše projektne biroe da posete Saudijsku Arabiju i da eventualno dobijemo posao za CIP, ali i za druge projektne biroe, kao i za naše kompanije koje sada rade na prugama i koji bi mogli da rade u drugim zemljama, kao na primer u Saudijskoj Arabiji", rekao je ministar.

Pored toga razmenio je mišljenje i iskustva sa ministrima iz Sri Lanke, Vijetnama i Uzbekistana.

On je dodao da se na konferenciji i na sastancima govorilo i o dostupnosti javnog preovza.

"Ako želimo da smanjimo broj vozila, moramo da gradimo više pruga, moramo da učinimo javni prevoz dostupnijim ljudima, jer u tom slučaju neće se koristiti automobili", rekao je Vesić navodeći primer Kine i Pekinga u kome se pre sedam, osam godina nije videlo nebo od smoga, a danas je sasvim drugačiji grad.

"Uradili i uložili ogromne napore kada je u pitanju zaštita životne sredine , i siguran sam da 40 do 50 odsto automobila ima zelene tablice, što znači da su električni i možete da vidite da kada postoji snažna volja stvari mogu da se menjaju. Mislim da i mi to isto radimo i ovo je dobra prilka da zajedno sarađujemo", istakao je Vesić.

Na sastancima su bili prisutni i članovi delegacije državni sekretari Vladmir Džamić i Mihajlo Mišić, pomoćnici ministra Tanja Popović i Ivan Divac, specijalni savetnik Dobrila Ponorac, šefica kabineta ministra Aleksandra Aćimović i izvršni direktor AD„Infrastrukutre železnice Srbije“ Milan Novović.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>