• 7

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svetu preti nestašica dizela? Ovo su prognoze za naredne mesece

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najveća evropska rafinerija je u kvaru, a Rusi "zavrnuli česmu"

  • 7
Gorivo, Pumpa, Dizel Foto: PIxabay.com

Cene sirove nafte na svetskim tržištima rastu od kraja juna, kada se trgovalo po ceni od 70 do 75 dolara po barelu.

Većina analitičara smatra da će cena preći 100 dolara po barelu do kraja godine, a to bi moglo da zakomplikuje situaciju s inflacijom u EU i SAD.

Situacija sa dizelom je još gora, piše Index.hr. Štaviše, navodi se kako postoje izgledi za nestašicu na svetskom nivou, a cena dizela već mesecima raste brže od cene sirove nafte.

Ne samo da se rast cena dizela odražava na vlasnike privatnih vozila, već se preliva na celu ekonomiju.

Dodatno, Rusija je zabranila izvoz.

Manjak dizela se već oseća u celom svetu, kroz rast cena te vrste goriva. Na tržištu postoji manjak od nekoliko desetina miliona barela, uprkos usporavanju industrijske aktivnosti u Kini i EU.

Zapravo, proizvodnja se još uvek nije vratila na nivoe pre pandemije.

Rusija je odlučila da iskoristi situaciju, te je drastično smanjila izvoz tog energenta. Iako se to primarno odnosi na tržište Kine, jer su SAD i EU uveli sankcije Rusiji, manjak zbog slabijeg uvoza iz Rusije mora da se nadomesti uvozom iz drugih delova sveta.

Kina je, inače, veliki uvoznik sirove nafte iz Rusije, ali i naftnih prerađevina kao što je dizel. Izvoz Rusije je u prvih 20 dana septembra - 30 posto manji nego u istom broju dana avgusta.

Kremlj je, pritom, u četvrtak otvoreno najavio da uvodi ograničenja na izvoz dizela, kako bi stabilizovao cene goriva na domaćem tržištu. Objavljeno je da će ova zabrana biti privremena, ali nije poznato kada će biti ukinuta.

Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan su izuzeti od ove zabrane, ali ne i Kina.

kriza, gorivo Foto: Shutterstock

Ciljano smanjenje proizvodnje sirove nafte

Cene dizela i drugih derivata sirove nafte rastu i zbog smanjenja proizvodnje sirove nafte koje sprovode Saudijska Arabija i države OPEK-a, međunarodne organizacije zemalja izvoznica nafte.

Dodatni razlog je nedostatak rafinerijskog kapaciteta širom sveta, što je problem koji postoji još od pandemije.

Naime, smanjenje proizvodnje sirove nafte velikih izvoznika s Bliskog istoka ima veći uticaj na tržište dizela nego na tržišta ostalih derivata nafte, jer njihova "teža" sirova nafta prilikom rafinisanja proizvodi veći udeo dizela.

Saudijska Arabija je smanjila proizvodnju sirove nafte za milion barela dnevno i najavila da je neće podizati barem do početka 2024. godine. Istovremeno, Rusija je najavila da će smanjiti izvoz za 300.000 barela dnevno, što će se takođe sprovoditi do početka sledeće godine.

EU prestala da uvozi ruski dizel, a najveća rafinerija Evrope u kvaru

Pre rata u Ukrajini, EU je većinu dizela za sopstvenu potrošnju proizvodila iz ruske sirove nafte u svojim rafinerijama. Ali, bila je i veliki uvoznik dizela iz Rusije, s udelom te države većim od 60 posto u ukupnom uvozu EU.

Tek u februaru 2023, EU zabranjuje uvoz dizela iz Rusije. Do tada je udeo Rusije u ukupnom uvozu dizela iznosio više od 40 posto, a u godinama pre rata u Ukrajini i više od 60 posto.

Od tada se, zvanično, dizel iz Rusije više ne uvozi, a zamenjen je uvozom s Bliskog istoka i iz SAD.

U suštini, SAD u proseku izvozi 200.000 barela dizela dnevno od maja ove godine, a proizvodnja u samim Sjedinjenim Državama je za 200.000 barela manja nego 2019. To je alarmantna situacija, koja još uvek nije postala problem, isključivo zbog manje potrošnje dizela u EU u 2023.

Inače, celokupnu situaciju u EU je otežalo i zatvaranje najveće rafinerije u Roterdamu. U vlasništvu kompanije Šel, ona prerađuje više od 400.000 barela sirove nafte dnevno.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    26. septembar 2023 | 11:29

    Jos kad od prvoga nasi uvrste ove nove akcize ma ima da se vozimo nonstop

  • H

    26. septembar 2023 | 12:04

    Nasi su to vec uracunali unapred nema brige.

  • Srboljub

    26. septembar 2023 | 17:59

    Sve je farsa,pljačkanje naroda i težnja ka stvaranju novog svetskog poretka.Da se pokvari glavna rafinerija u Evropi a u istom momentu da se smanji izvoz nafte iz Rusije i arapskih zemalja,ma nemojte kaz'ti!U te priče mogu samo retardi da veruju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>