• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Italija pod budnim okom tržišta: Sutra prvi ekonomski test za Đorđu Meloni

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trezor će sutra objaviti nove ekonomske ciljeve

  • 1
Đorđa Meloni, premijerka Italije Foto: Tanjug/AP

Italija je pod sve većim nadzorom tržišta dok premijerka Đorđa Meloni priprema težak budžet za 2024. godinu, a investitori su zaprepašćeni potezima vlade koji utiču na sektore od banaka do avio-kompanija.

Trezor će sutra objaviti nove ekonomske ciljeve, koji će predstavljati okvir za budžet u kojem će Meloni pokušati da održi svoja obećanja o smanjenju poreza, a istovremeno smanjujući fiskalni deficit.

Zadatak je još teži zbog slabog rasta i skupih finansijskih podsticaja za poboljšanje "zelene kuće", koji su uvedeni mnogo pre nego što je ona preuzela funkciju, ali i dalje opterećuju javne račune.

- Ovaj budžet je prvi pravi ekonomski test za Meloni od kada je došla na vlast prošlog oktobra - rekao je Tim Džons, analitičar evrozone za konsultanstku marketinšku firmu Medley Advisors.

- S obzirom da se Evropska centralna banka povukla kao kupac italijanskih obveznica, ona će sada morati da donosi izbore koji su sporo razbijali svaku drugu italijansku koaliciju u poslednjih 30 godina - dodao je.

Meloni ima mnogo manje manevarskog prostora nego kada je pre godinu dana povećala ciljeve za deficit u svom prvom budžetu.

Ovo dolazi usred znakova pogoršanja raspoloženja tržišta prema Italiji, nešto što Meloni može sebi da priušti sve dok su joj potrebni kupci za javni dug, koji iznosi oko 142% nacionalne proizvodnje, proporcionalno drugi po veličini u zoni evra posle Grčke piše Rojters.

(Telegraf Biznis)

Video: Bili smo u Italiji: Ovako se pravi čuvena kafe Vergnano koja postoji 140 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>