• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čadež: Zbog političkih ograničenja kompanije sve teže posluju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je kao primer nekonkurentnosti poslovanja kompanija u regionu naveo destileriju iz Srbije koja ima 20 odsto veći trošak izvoza

  • 2
marko čadež Foto: Tanjug/Svetomir Marjanović

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež upozorio je danas, u kontekstu aktuelnih događaja na Kosovu i Metohiji, da je kompanijama sve teže da opstanu i posluju.

On je, kako se navodi u saopštenju PKS, rekao  da predstavnici poslovnih zajednica svih ekonomija Zapadnog Balkana proteklih osam godina jasno poručuju da Evropska unija i SAD treba da ulože više napora za stabilizaciju i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i da traže region bez barijera u poslovanju, kao i novi brži model uključivanja regiona u ekonomsku strukturu EU.

- U suprotnom, ni region, ni EU neće opstati - rekao je Čadež na Poslovnom forumu "Približavanje jedinstvenom tržištu kao potencijal za rast Zapadnog Balkana", koji se održava u okviru Berlinskog procesa u Tirani.

On je naglasio i da se više ne nadamo da li će između dve konferencije biti nešto bolje, nego da se samo nadamo da ne bude nešto gore kada je politika u pitanju.

- A vidimo da situacija može da bude i te kako komplikovanija, kompleksnija i teža za privredu. Iako naše kompanije, rade zajedno dugo, sve je teže i teže opstati, ukoliko imate sva ta ograničenja koja politika nameće. Ne možemo više da budemo deo nekog događaja ukoliko ne čujemo zaista nešto što će da se promeni, a to je sve ređe i ređe - rekao je Čadež.

On je kao primer nekonkurentnosti poslovanja kompanija u regionu naveo destileriju iz Srbije koja ima 20 odsto veći trošak izvoza, jer nije iz EU.

- Dakle, u samom startu više ne možemo da budemo konkurentni sa našim proizvodima ukoliko Evropa to ne shvati. A Evropa ima razloga da shvati jer je cela njena industrija ovde, proizvodi se u regionu, njene fabrike su ovde, koje imaju isti taj problem zbog političkih okolnosti - rekao je predsednik PKS.

Čadež je podsetio i da je proteklih godina na konferencijama u okviru Berlinskog procesa govorio o komercijalnim razlozima za regionalnu saradnju, potrebom za drugačijim odnosom sa EU, da je iznosio i političku argumentaciju, a da je ovaj put koristio "medicinsku argumentaciju" i učesnicima foruma govorio o značaju prevazilaženja događaja iz prošlosti i traumatičnih iskustava u regionu.

On je naglasio i da je važno da političari u EU shvate gde vide evropsku industrijsku budućnost i sigurnost u pristupu retkim metalima koje Evropa uvozi 98 odsto iz Kine, umesto da integrišu Zapadni Balkan koji raspolaže svim potrebnim resursima.

- Zamolio sam da Berlinski proces ne bude još jedna propala terapeutska seansa, nego da sednu i pregovaraju o rešenjima, brzi ulazak regiona u evropsku ekonomsku zajednicu i korišćenje svih benefita jedinstvenog tržišta - poručio je Čadež.

(Telegraf Biznis)

Video: Pošta Srbije i DHL potpisale krovni Sporazum o saradnji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    26. septembar 2023 | 19:30

    Vidi koja ovlascenja, upravnici solitera i zgrada u Srbiji imaju, kao dasu stanovi licna njihova svojina, niko ih ne kontrolise, kako im je data licenca od privredne komore.

  • A. P

    26. septembar 2023 | 19:08

    Gospodine malo da odes dole, uzivo da vidis sta dalje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>