• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osnivač kineskog giganta pod policijskim nadzorom? Investitor duže vreme u krizi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osoba bliska Evergrandeu rekla je da je Hui prestao da kontaktira osoblje u proteklih nekoliko dana

  • 0
Xu Jiayin, Hui Ka Yan Foto: Stringer / ChinaImages / Profimedia

Predsedavajući kineske Evergrande grupe stavljen je pod policijski nadzor, što je izazvalo sve više sumnji u budućnost ovog investitora koji se bori sa sve većim izgledima za likvidaciju javlja Rojters.

Pozivajući se na ljude koji su upoznati u slučaj, u izveštaju Blumberga se navodi da je Hui Ka Jan, koji je osnovao Evergrande 1996. godine u južnom gradu Guangdžou, odveden od strane policije ranije ovog meseca i da se nadgleda na određenoj lokaciji.

Evergrande je najzaduženiji investitor za nekretnine na svetu i bio je u centru krize likvidnosti bez presedana u kineskom sektoru nekretnina, koji čini otprilike četvrtinu druge najveće svetske ekonomije.

Nije jasno zašto je Hui stavljen pod nadzor, navodi Blumberg njuz, dodajući da je taj potez vrsta policijske akcije koja ne ispunjava formalni pritvor ili hapšenje i ne znači da će Hui biti optužen za zločin.

Osoba bliska Evergrandeu rekla je da je Hui prestao da kontaktira osoblje u proteklih nekoliko dana, dok je izvor iz industrije rekao da je postao potpuno nepristupačan. Obojica su odbili da budu identifikovani jer nisu bili ovlašćeni da razgovaraju sa medijima.

Akcija protiv Huija je usledila nakon što je policija u južnoj Kini ranije ovog meseca saopštila da je pritvorila neko osoblje u Evergrandeovoj jedinici za upravljanje bogatstvom, koja je prikupljala sredstva od pojedinačnih investitora prodajom investicionih proizvoda.

Rojters je juče izvestio da velika grupa poverilaca Evergrande planira da se pridruži peticiji likvidacionog suda podnetoj protiv investitora ako ne podnese novi plan rekonstrukcije duga do kraja oktobra.

Rojters nije mogao da proveri tačnost Blumbergovog izveštaja o nadzoru predsednika Evergrande grupe.

(Telegraf Biznis)

Video: Vesić iz Pekinga: "Važan sporazum za pomorce, brodovi će prolaziti slobodno"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>