• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Francusko-holandska avio-kompanija kupuje 50 Erbasova: Da li je ova odgovor na tužbu ekoloških aktivista?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naime, novi avioni će biti održiviji, tiši i ekonomičniji

  • 0
Avion, poletanje, Airbus, Erbas Foto: Pixabay

Avio-grupa Er Frans - KLM saopštila je danas da je sa evropskim proizvođačem aviona Erbas potpisala Ugovor o kupovini ukupno 50 aviona tipa Airbus A350-900 i A350-1000, uz moguću dodatnu kupovinu još 40 letelica.

Kako se navodi, prve isporuke novih letelica se očekuju 2026, a one na interkontinentalnim, odnosno dugolinijskim, letovima treba da zamene avione tipa Boeing 777-200ER, Airbus A330-200 i Airbus A330-300.

- Danas je poseban dan za KLM. Odlukom o kupovini novih aviona napravili smo veliki korak ka našoj budućnosti. Sa avionima A350 naši letovi će biti održiviji, tiši i ekonomičniji. Ovo je važna odluka, jer se čitav svet suočava sa bitnim zadatkom da smanji zagađenje i posluje održivije - rekla je izvršna direktorka KLM Marjan Rintel.

Ona je naglasila da će se sa novim letelicama putnicima ponuditi poboljšane usluge i veća udobnost na dugolinijskim letovima. U saopštenju se navodi da novi, širokotrupni avioni Airbus A350 troše 25 odsto manje goriva i proizvode 40 odsto manje buke u odnosu na letelice starije generacije, kao i da trup sačinjen od ojačanih, lakih materijala omogućava da se velike udaljenosti pređu sa manje goriva.

- U kombinaciji sa upotrebom održivog avionskog goriva i operativnim inovacijama, nove letelice će doprineti smanjenju zagađenja ugljen -dioksidom i bukom, kao i ekonomičnijem poslovanju. Airbus A350 je najekonomičniji i najtiši avion svoje generacije - piše u saopštenju.

Podsetimo, grupe za zaštitu životne sredine su pokrenule tužbu protiv KLM-a zbog reklama koje su navodno dovele potrošače u zabludu o ekološkim ciljevima avio-kompanije.

(Telegraf Biznis)

Video: Otvoren Daksing - najmoderniji aerodrom na svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>