• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Istorijski događaj i za Beograd i Srbiju": Vesić nakon otvaranja postrojenja za preradu otpadnih voda

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Beogradu ima stotinak direktnih izliva kanalizacije u Savu i Dunav

  • 0

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je danas da je otvaranje prvog industrijsko biološkog postrojenja za preradu otpadnih voda (PPOV), u kompleksu kompanije "Smurfit Kappa", koje će vodu iz Dunava korišćenu za industrijske potrebe prečišćavati i vraćati u reku u čistijem stanju od onog u kojem je iz reke uzeta istorijski događaj i za Beograd i Srbiju.

- Do kraja 2025. godine je rok po kome kompletna industrija na teritoriji Srbije, koja ima otpadne vode iz tehnološkog procesa mora da ima ovakvo postrojenje. Ovi ljudi su to uradili dve i po godine pre roka i mi smo im zahvalni na tome - rekao je Vesić za Tanjug prilikom otvaranja postrojenja.

Ministar je pozvao i sve ostale industrijalce u Srbiji da u svojim objektima u skladu sa odlukom Vlade i Zakonom pristupe projektovanju i izgradnji PPOV.

- Nakon 31. decembra 2025. godine se više neće tolerisati ispuštanje neprerađenih otpadnih voda u reke već će sve morati da budu prerađene - naglasio je Vesić.

Ministar je istakao da Ministarstvo, u okviru projekta "Čista Srbija" na teritoriji Grada Beograda angažovano na izgradnji više PPOV.

- Recimo, u Sopotu gradimo 220 km kanalizacione mreže i tri postrojenja - "Mali Požarevac", "Rogača" i "Sopot". Gradimo u Ostružnici fabriku za preradu otpadnih voda i dodatnih 27 km kanalizacije. U Mladenovcu gradimo 61 km kanalizacije i postrojenje, a na teritoriji opštine Lazarevac dva postrojenja, po jedno u Lazarevcu i Velikim Crljenima - rekao je Vesić.

Dodao je da na osnovu ugovora sa Investicionim okvirom za Zapadni Balkan (WBIF) planira fabriku za preradu otpadnih voda u Batajnici koja će obuhvatiti kompletan Surčin i sva ona naselja koja gravitiraju Batajnici, a danas nemaju urađenu kanalizaciju.

- Takođe, u Velikom Selu radimo prvu fazu fabrike za preradu otpadnih voda, zajedno sa kineskim i francuskim partnerima, vrednosti više od 300 miliona evra - rekao je Vesić.

On je istakao da je procenjeni kapacitet fabrike PPOV "Veliko Selo" oko 1,5 miliona ljudi.

- Kada budemo završili "Veliko Selo" i "Batajnicu" mi ćemo ukinuti više od 90 odsto direktnih izliva kanalizacije u Savu i Dunav u Beogradu - istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, u Beogradu ima stotinak direktnih izliva kanalizacije u Savu i Dunav ukupne zapremine od oko 60.000 olimpijskih bazena otpadnih voda godišnje.

Ističe da će izgradnjom svih planiranih postrojenja Beograd u narednoj deceniji prestati sa izlivanjem neprerađenih otpadnih voda u reke i počeće odgovorno da se ponaša prema prirodnoj sredini.

(Telegraf Biznis)

Video: Vesić iz Pekinga: "Važan sporazum za pomorce, brodovi će prolaziti slobodno"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>