• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U toku modernizacija HE Đerdap 1: Duži radni vek za narednih 40 godina

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Do sada je modernizovano pet agregata i završava se obnova poslednjeg agregata A3

  • 3
Đerdap hidroelektrana Đerdapska klisura Foto: Mateja Beljan

U hidroelektrani „Đerdap 1“ u toku je finiš revitalizacije najveće dunavske HE koja će, po završetku obnove imati veću snagu i pouzdanost, duži radni vek za narednih 30 do 40 godina i godišnju proizvodnju veću za oko 10 odsto, rekli su u Elektroprivredi Srbije.

Do sada je modernizovano pet agregata i završava se obnova poslednjeg agregata A3.

Nominalna aktivna snaga svakog agregata posle revitalizacije je 190 megavata, a pre je bila 171 MW, što znači da se revitalizacijom elektrane dobila jedna nova elektrana, instalisane snage veće od 100 MW. Po završetku revitalizacije HE „Đerdap 1“, imaće snagu 1.140 MW.

"Montaža je pri kraju i uskoro se očekuje i prvo pokretanje agregata, primopredajna ispitivanja i u novembru sinhronizacija agregata na mrežu", rekao je Radomir Mitrović, direktor za proizvodnju ogranka EPS „HE Đerdap“.

Stručni timovi „Elektroprivrede Srbije”, HE „Đerdap”, stručnjaci domaćih naučnih institucija i ruske firme „Silovije mašini” znanjem i radom uspešno vode revitalizaciju HE „Đerdap 1“.

U revitalizovane agregate ugrađena je najmodernija oprema domaćih i svetskih proizvođača. Glavni isporučilac opreme je ruska firma „Silovije mašini“ iz Sankt Petersburga, a deo opreme revitalizovan je u domaćim fabrikama.

Izvođači radova su radnici HE „Đerdap 1“, „Goša montaže“, „Đerdap usluga“, ATB Sever iz Subotice, „Jadrana“, „Kolubara metala“, kao i stručnjaci instituta „Nikola Tesla“ i „Mihajlo Pupin“, dok je kontrola metala poverena Institutu za ispitivanje materijala iz Beograda.

Agregat A3 zaustavljen je 1. septembra 2022. godine posle 51 godine, šest meseci i 27 dana rada i zvanično je počela šesta etapa revitalizacije đerdapske hidroelektrane.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gordon

    1. oktobar 2023 | 14:34

    Tamo gde je Dunav najlepsi,naravno Kladovo, Pozdrav!

  • Stevan

    5. oktobar 2023 | 21:01

    Niko ne pominje jedan važan podatak u vezi HE Đerdap. Akumulacija,t.j. jezero izgubilo je svoj početni kapacitet za trećinu,ako ne i više. Zasipanje jezera je uobičajen problem za takve akomulacije. Primer jezera u Ovčarsko Kablarskoj klisuri. To više nije jezero , nego močvara! Problem je ozbiljan,utiče na proizvodnju struje,a gura se pod tepih. Za dogledno vreme Đerdap će biti protočna hidrocentrala!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>