• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poruka s XII kongresa lekara opšte medicine: Vratiti poverenje lekar - pacijent

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na Zlatiboru je održan XII Međunarodni kongres lekara opšte medicine, na kojem su ključne teme bile urgentna stanja, odnos izabranog lekara s pacijentom obolelim od maligne bolesti, kovid i postkovid stanja

  • 2
Doktori beli mantili liste bolnica Foto: Shutterstock

-Vrlo je važna prevencija koja je naša osnovna delatnost. Otprilike 80 odsto rano postavljene dijagnoze zaista znači dobru prognozu. Imamo skrining na bubrežnu bolest, na karcinom debelog creva, dojke i mnoge druge koji nam zaista pomažu da na vreme dijagnostifikujemo bolest - rekla je predsednica sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva prim. dr Dragana Trifunović Belanović.

Ona je poručila da je neophodno da se vrati poverenje lekar - pacijent i da se poveže primarna zdravstvena zaštita sa sekundarnom i tercijarnom.

-Niti oni mogu bez nas, niti mi možemo bez njih. A poruka za pacijente je da ako prepoznaju ili posumnjaju na neki simptom koji do sada nisu primećivali kod sebe, da se obrate izabranim lekarima - zaključila je Trifunović Belanović.

U fokusu predavanja načelnice opšte medicine Doma zdravlja Čukarica dr Dragane Melentijević bio je bubreg kao organ koji je povezan sa svim oboljenjima i najčešćim oboljenjima kod pacijenata, kao što su hipertenzija, dijabetes, gojaznost, kao i podizanje svesti o značaju zdravlja bubrega.

-Kod svakog pacijenta moramo znati kakvo je zdravlje njegovih bubrega, a pre svega kod pacijenata koji imaju hronične, masovne, nezarazne bolesti kao što su hipertenzija, dijabetes, dislipidemija kod gojaznih, a to je svaki drugi pacijent koji dolazi u našu ambulantu - kazala je za Tanjug Melentijević.

Ona je navela da je preventiva najvažniji deo rada na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

-Danas je vrlo jednostavno baviti se zdravljem bubrega. Ako znate koliki je kreatinin vašeg pacijenta, a imate pol i godine, vrlo je lako izračunati glumeruske filtracije, a zahvaljujući donacijama radimo i mikroalbuminurije iz urina, a to su dve komponente koje pojedinačno i zajedno govore mnogo o zdravlju bubrega, određuju dalju terapiju i tretman - navela je ona.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    2. oktobar 2023 | 14:12

    Kako je to moguce kada vas placaju i vam placaju farmaceutske kompanije skolovanje,putovanja, kuce... I onda vam je i 1000e za operaciju malo. Najbolji su oni pred penziom koje boli cosak ,ali takvih jako malo.

  • Danilo

    3. oktobar 2023 | 14:37

    Naše poverenje NIKADA više nećete imati, i to velika većina vas... korumpirani, bez brige za pacijenta(osim ako ne dobijete koverat...) Čuj kongres na Zlatiboru... znamo mi šta su ti vaši "kongresi"...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>