• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nenad i Borivoje su vicešampioni sveta: Počeli iz hobija, a danas varalice za pecanje šalju širom planete

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dnevno naprave i do 500 varalica

  • 1

Pored toga što je ovaj inženjer veoma uspešan u svojoj struci, Nenad Radić iz Donjeg Milanovca je vicešampion Evrope, ali i najbolji na svetu u pravljenju varalica za pecanje.

Takođe, veoma uspešno već dve decenije osmišljava i izrađuje priveske i suvenire, od drveta, cinka, aluminijuma , sa motivima ovoga kraja..

Rođen na Dunavu, koji mu je u svakom smislu inspiracija, u pravoj staroj, alaskoj porodici pa otuda i ne čudi što je Nenad strastveni ribolovac od kada zna za sebe.

Pravljenje varalica za pecanje najpre mu je bio hobi, a onda su brat Borivoje i on krenuli ozbiljnije da se bave ovim poslom, pa su se za deset godina u izradi varalica za sve vrste rečne i ponekih morskih vrsta riba, toliko usavršili, da su postali najbolji na svetu u ovom poslu.

- Najpre je brat krenuo sa tom pričom, onda sam se uključio i ja. Malo po malo i danas smo već usavršili i povećali proizvodnju pa na dnevnom nivou izbacimo i do 500 komada varalica - ističe Nenad.

Danas je porodica Radić stvorila svoju malu porodičnu manufakturu u koju su svi uključeni u posao od najstarijeg do najmlađeg člana. Vrlo često su u posao uključeni i Nenadova supruga i deca. Ako je posao obimniji i porudžbina veća, neretko se angažujui ljudi sa strane.

Izvozi u skoro sve države sveta. Najveća tržišta su Poljska, Švedska, Holandija, Mađarka, Rumunija i Italija za čije potrebe su Radići krenuli i sa izradom takozvanih ultrlajt varalica za sitniju vrstu riba.

Za ove ljude više nema tajni u ovom zanatu. Za njihove varalice se zna, pa pravi ljubitelji pecanja uvek znaju na koju adresu da se obrate. Oni su vicešampioni Evrope, najbolji na svetu, što su i ove godine u julu mesecu dokazali na sajmu u Budimpešti.

- Mahom radimo brat i ja, ali kad zatreba uključuju se svi. Tako smo i dostigli da smo najpre postali vicešampioni Evrope i uzradi varalica u Budimpešti, jer je Evopsko tržište krenulo isključivo sa izradom i korišćenjem ekoloških varalica, da bi se potpuno isključila upotreba olova zbog zagađenja.. Tako da mi koristimo u izradi sve na bazi aluminijuma i cinka. Najpre izlijemo, zatim krene obrada sa tri sloja zaštite, a potom farbanje i lakiranje i ontiranje udica. Tek onda se puštaju u prodaju - objašnjava za Telegraf Biznis Nenad Radić.

Kolika je to ljubav i ribolovačka strast svedoči i stari alaski alat star preko 60 godina kojeg su pravi Donjomilanovački ribari pa i Nenadovi stari koristili u hvatanju morune. On to ljubomorno čuva u svom pecaroškom priboru, jer kako kaže, nekada su Donji Milanovac posećivali mnogi koji su znali da odavde potiče najkvalitetniji kavijar.

Inače, pored varalica Nenad jednako dobro već dve decenije osmišljava i izrađuje suvenire sa motivima ovoga kraja, priveske, koristeći glinu, cink, aluminijum, drvo, kožu i ostale materijale.

- Ovo mi je takođe jedna vrsta ljubavi kojom se bavim dugo. Osmišljavam suvenire sa motivima ovoga kraja. Trenutno se bavim onim što mislim da bi turiste i posetioce najviše zanimalo kada je Lepenski vir, a to su male sklupturice čuvenog Lepenca, ali i magneti u obliku rudarskih šlemova, jer je rudarenje primarna stvar na ovim prostorima.

Međutim ima još dosta toga, kada su podmetači u pitanju, slagalice od šper ploče za mališane, jednostavno sve što mi u treutku padne na pamet i što mogu da lepo i kreativno osmislim - priča Radić.

(Telegraf Biznis/M.Ristić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa

    3. oktobar 2023 | 10:36

    Kada su u pitanju varalice uvek smo bili u samo svetskom vrhu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>