• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta ih sprečava da odu iz Rusije: Lanac brze hrane pre 18 meseci rekao da napušta tržište, ipak i dalje su tu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija je još u martu prošle godine rekla da je otpočela proces odlaska

  • 0
big mac Foto: Shutterstock

Burger King je i dalje otvoren u Rusiji, uprkos tome što je vlasnik brenda obećao da će otići pre više od godinu dana prenosi Bi-Bi-Si.

Restoran Brends Internešnl (RBI), koji poseduje 15% franšiznog poslovanja ovog restorana brze hrane u Rusiji, rekao je da nema "novih ažuriranja koje bi mogao da podeli u ovom trenutku" u vezi sa njihovim izlaskom sa tržišta.

Kompanija je još u martu prošle godine rekla da je otpočela proces odlaska iz Rusije. RBI, jedna od najvećih svetskih kompanija restorana brze hrane, navela je svoj komplikovan ugovor o franšizi kao razlog poteškoća za izlazak iz zemlje.

Dejvid Šir, predsednik RBI, rekao je u martu 2022. da je glavni operater Burger Kinga u Rusiji "odbio" da zatvori prodavnice.

Ali je dodao da je kompanija "započela proces" da otuđi svoj vlasnički udeo od 15 odsto i da će za to biti potrebno "neko vreme".

Portparol RBI je rekao da kompanija odbija nove investicije i podršku lancu snabdevanja i da nije ostvarila nikakav profit od Burger Kinga u Rusiji od početka 2022.

Ćureći hamburger Foto: Shutterstock

Ko vodi Burger King u Rusiji?

Biznismen Aleksandar Kobolov odgovoran je za svakodnevno poslovanje i nadzor nad 800 restorana sa 30% udela u poslovanju. Kolobov je ranije rekao za Bi-Bi-Si da nema "ovlašćenja ili moć" da zaustavi operacije Burger Kinga u Rusiji i da svako zatvaranje moraju da odobre svi investitori u poslu. On je rekao da je njegov udeo "uvek bio daleko ispod kontrole".

ICU Grupa, velika ukrajinska investiciona firma, poseduje 35% udela. Grupa ICU rekla je Bi-Bi-Siju da nema kontrolu nad zajedničkim ulaganjem ili operacijama u Rusiji i drugim zemljama obuhvaćenim ugovorom o franšizi.

Rečeno je da je firma "u završnoj fazi napuštanja" ugovora o franšizi sa uslovima dogovorenim sa kupcem. Kompanija je dodala da se uzdržala od upravljanja zajedničkim preduzećem, ulaganja u njega i da nije primila nikakve dividende od početka krize u Ukrajini.

I poslednji u nizu je VTB Capital, filijala VTB banke, druge najveće ruske finansijske institucije, koju su sankcionisale SAD, Velika Britanija i druge evropske zemlje.

(Telegraf Biznis)

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>