• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pokrenut novi nacionalni projekat: "Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ministarka je najavila da će promocija mogućnosti u nauci i inovacijama biti organizovana širom Srbije

  • 1
jelena begović, ministarka nauke Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija pokreće nacionalni projekat pod sloganom "Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija", sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju unapređenja i ulaganja u nauku, tehnološki razvoj i inovacije.

Kako je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) najavila resorna ministarka Jelena Begović, tokom ovog projekta biće organizovani Dani nauke i inovacija u gradovima širom Srbije, a početak nacionalnog projekta biće obeležen organizovanjem Dana nauke i inovacija u Naučno-tehnološkom parku u Nišu, 11. oktobra.

Ona je naglasila da će se predstavljanje mogućnosti i dostignuća u nauci, tehnološkom razvoju i inovacijama, odnosno Dani nauke i inovacija sprovoditi širom Srbije od oktobra 2023. do maja 2024. godine. Begović je kazala da će program događaja obuhvatati sve aktuelne teme u oblasti nauke i inovacija kroz dinamički sadržaj svih učesnika.

- Niš je sjajno mesto da počnemo našu kampanju, jer je to jedan od najvećih industrijskih i univerzitetskih centara u Srbiji, a ujedno i regionalni centar za razvoj inovacija u kojem je uspostavljen jedan od četiri naučno-tehnološka parka u Srbiji, sa preko 50 tehnološko-inovativnih kompanija članica koje generišu više od 600 zaposlenih - rekla je ona.

Ministarka je najavila da će promocija mogućnosti u nauci i inovacijama biti organizovana širom Srbije svake druge nedelje i u ostalim gradovima, među kojima su Pirot, Novi Pazar, Čačak, Užice, Kruševac, Vrnjačka Banja, Mali Zvornik, Kragujevac, Sremska Mitrovica, Subotica, Novi Sad, Beograd i drugi.

- Ideja ovog projekta je povezivanje nauke i privrede, kao i razvijanje i jačanje ekonomije koja se bazira na znanju, a to je reanost i neophodnost kako bi srpska ekonomija mogla da bude mnogo konkutrentnija i snažnija ne samo u regionu, nego i na globalnom nivou, a potencijala i kvaliteta ima - rekla je ona.

U okviru nacionalnog projekta, kako je rekla Begović resorno ministarstvo će zajedno sa PKS i drugim nadležnim institucijama, kao i Fondom za inovacionu delatnost, Fondom za nauku i Centrom za promociju nauke, tokom Dana nauke i inovacija organizovati aktivnosti sa kvalitetnim sadržajem, koji će inspirisati celokupnu javnost da aktivno učestvuju u stvaranju i primeni inovativnih rešenja i naučnih dostignuća u privredi i u svakodnevnom životu, kako bi doprineli dugoročnom napretku naše zemlje.

- Kao zemlja, mi moramo da podržimo naše talentovane ljude i pripremimo društvo za buduće istraživačke i preduzetničke poduhvate. Vlada Srbije i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija streme ka stvaranju podsticajnog ekosistema za naučni razvoj i inovacije. Želimo da naša zemlja postane centar izvrsnosti u oblasti nauke i inovacija i da doprinesemo dugoročnom napretku naše naučne zajednice, zato su Dani nauke i inovacija koji će biti organizovani širom Srbije važni - rekla je ona.

Begović je dodala i da ekonomiji zasnovanoj na znanju, istraživanje i inovacije jesu ključne i sve rastuće i ozbiljne kompanije njihov prioritet je istraživanje i razvoj i bez tog principa nema razvoja.

- Pozivam sve da se pridruže, saznaju nešto novo i učestvuju u ovom projektu koji ima potencijal da promeni budućnost naše zemlje kroz nauku i inovacije - naglasila je ministarka.

Begović je dodala da se radi i na izgradnji portala naučne infrastrukture koje naše naučne istraživačke organizacije, instituti i fakulteti imaju u svom posedu i koje država želi da otvori ka privredi.

Ona je dodala da je saradnja sa PKS veoma značajna u ovom projektu i ona će doprineti da se on sprovede u delo. Predsednik PKS Marko Čadež zahvalio je Ministarstvu nauke tehnološkog razvoja i inovacija što je prepoznala to udruženje privrednika kao partnera u realizaciji ovog nacionalnog projekta i povezivanja privrede i naučnoistraživačkog sektora.

- Naša tri glavna cilja su da inovacije budu prioritet, da ulažemo u ljude i da od inovacija stvorimo profit. Kada inovacija prepozna svoju svrhu i potrebu na tržištu, onda ona postaje i inovativni proizvod, a to je ono što želimo zajedno da ostvarimo - rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je prethodnih godina uradila kao nijedna zemlja u Evropi kada su u pitanju inovacije i inovativne tehnologije i dostigli smo nivo koji je možda i najbolji.

- Još uvek mi se čini da možda ni ne poznajemo šta sve možemo - naglasio je predsednik PKS.

(Telegraf Biznis)

Video: Da li se ljubav prema nauci isplati u Srbiji?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тренд

    3. oktobar 2023 | 16:49

    21.век 2023.година. глени град једне европске државе( Београд) још нема уређену канализацију! Која наука који бакрачи?! О чему причаш жено?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>